Húsatlasz – nálunk több a marha

Naponta szólnak a hírek a világ élelmezésének nehézségeiről, étrendünk környezeti hatásairól, a túlfogyasztásról. Változtatnunk kellene, és nemcsak a környezet, hanem egészségünk érdekében, de úgy tűnik, nemigen tudunk. Érdemes csemegézni a Magyar Természetvédők Szövetsége kiadásában magyarul is megjelent és szabadon letölthető Húsatlasz oldalain, hol is tartunk.

A hús- és tejtermékek előállításának jelenlegi iparszerű termelési rendszere fenntarthatatlan a kiadvány szerint. A téma különösen aktuális a nagyböjti időszakban, s talán nem véletlen, hogy a Húsatlasz magyar kiadása egy időben jelent meg a hazai állattartás friss adatairól kiadott MTI hírrel – ez utóbbiból kiderül, hogy nálunk több a marha 18 ezerrel, mint tavaly, míg a Húsatlasz szerint a globális állomány marhából stagnál.

Hazánkban csökkent 11 ezerrel a sertések száma (pedig számukat a jelenlegi 3,12 millióról 6 millióra szeretnék növelni), baromfiból viszont közel 2 millióval van több, mint 2014-ben (32,4 millió a hazai tyúkok száma). A Húsatlasz szerint azonban világszerte nemcsak a baromfi, hanem a sertés piaca is növekszik.

Húsatlasz – fogyasztásunk növekvő lábnyoma

A kiadvány bemutatja az intenzív hús- és tejipari termelés hatását vízfelhasználásunkra és a földhasználatra. Az állattenyésztő szektor termőföldjeink és ehető növényeink egyik legnagyobb felhasználója: az éves búza-, rozs-, zab- és kukoricatermés több mint 40%-a, és a világ 14 milliárd hektárnyi megművelt földterületének egyharmada írható az állattenyésztés számlájára.

Egy kiló marhahús előállításához 15 500 liter vízre van szükség – ez a mennyiség 12 kg búza, illetve 118 kg sárgarépa megtermesztéséhez lenne elegendő. Egyetlen hamburger előállításához több mint 3,5 négyzetméter föld szükséges.

Mindezek ismeretében aggasztó, hogy a világ húsfogyasztása és emiatt a hústermelése legalább 1,5-szerese a népesség növekedésének. Túlfogyasztunk.

A Húsatlasz világ körüli utazásra hív. Betekintést nyújt a húsfogyasztás mögött rejlő globális kapcsolatokba, ugyanis kizárólag a tájékozott, kritikus fogyasztó képes a megfelelő döntések meghozatalára és képes követelni a szükséges változásokat.

A Húsatlasz magyar kiadása szabadon letölthető a Magyar Természetvédők Szövetsége oldaláról.

Forrás: MTVSZ/MTI

Kapcsolódó cikkek

Miért éhezel? Ehetnél jót is!

Húsmentes hétfő - Miért húsmentes?

Étrend és éghajlat

Legalább felezd meg

13+1 tény az élelmezés helyzetéről