Tojás a tehénből, sajt a kertből?

Hihetetlen, hogy az élelmiszerekkel csak az áruházak polcain, jó esetben a piacon találkozó angol fiataloknak milyen furcsa elképzelései vannak azok eredetéről – így nehéz lesz meggyőzni őket arról, hogy egyenek több zöldséget, gyümölcsöt. Vajon nálunk jobb a helyzet?

Megdöbbentő válaszokat kaptak az 5-16 év közötti brit gyerekek étkezési szokásait felmérő kérdezők. Az Egészséges Evés Hetén, 2017. április 24. és május 12. között megkérdezett több mint 5000 gyerek válaszai rávilágítanak arra, hogy a városiasodó fogyasztói társadalom mennyire távol került a valóságtól, és talán azért bánik ilyen pazarlóan többek között az élelmiszerrel is az emberek többsége, mert nem tapasztalja meg nap mint nap, hogy ezzel milyen károkat okoz, és azt sem, hogy pazarló túlfogyasztásával saját jövőjét éli föl.

A Brit Táplálkozástudományi Alapítvány (British Nutrition Foundation, BNF) kutatásából az is kiderült, hogy a fiatalok nagyon kevés zöldséget, gyümölcsöt esznek, pedig a gyümölcsös ízesítésű késztermékeket is a gyümölcsök közé sorolták. Íme, néhány a kisiskolások és a kamaszok legfurcsább válaszai közül:

1. A halrúd csirkéből készül – állította a megkérdezett 5-7 éves gyerekek ötöde (18%-a).
2. A tészta állati eredetű – legalábbis így gondolja a 8 és 11 év közöttiek 13%-a.
3. Kertben terem a sajt – állítja az általános iskolások egynegyede.
4. Tízből egy kamasz (14 és 16 év közötti megkérdezett) szerint a paradicsom föld alatt terem, viszont ugyanennyinek fogalma sincs arról, hogy a répa és a krumpli tényleg gyökérzöldségek.
5. Kicsik és nagyobbak egyaránt beleszámítják a napi ötszöri ajánlott gyümölcsfogyasztásba a gyümölcsös gumicukorkákat.
6. A 14 és 16 év közötti kamaszok 25%-a szerint pedig az eperdzsem is a napi ajánlott gyümölcsfogyasztás része.
7. A 14-16 évesek 6%-a szerint a tojást a tehenek tojják, az 5-7 év közötti gyerekek 14%-a pedig az Angliában közkedvelt bacon eredetével birkózott meg nehezen – szerintük az a tehenek, a bárányok vagy a csirkék származéka.

Ezek után nem tudni, mit értettek aprók és nagyok azon a kérdésen, hogy naponta hányszor esznek zöldséget, gyümölcsöt? Mindenesetre a válaszokból az derült ki, hogy a felmérés előtti napon az általános iskolásoknak több mint fele, a középiskolásoknak pedig a 67%-a kevesebb, mint 4-szer evett gyümölcsöt vagy zöldséget, pedig az ajánlott napi 5 lenne. A 14 és 16 év közöttiek 12%-a pedig egyáltalán nem evett se zöldséget, se gyümölcsöt a felmérés előtti napon.

Az aggasztó eredmény felhívja a figyelmet arra, hogy „az iskoláknak és a családoknak jobban együtt kellene működniük a gyerekek oktatásában, hogy tisztában legyenek azzal, miből és hogyan készülnek mindennapi kész- és félkész ételeik, mert az segítené őket az egészségesebb ételválasztásban" – jelentette ki Roy Ballam, a BNF oktatási programjának vezetője. – „Fontos lenne a testmozgás, az egészség és az étrend közötti összefüggések napirenden tartása a kormányprogramokban is."

Nálunk vajon mi lenne egy ilyen felmérés eredménye, tudva azt, hogy túlsúlyban vezetünk Európában? A Föld Napja Alapítvány Együtt az ifjúságért programja a megoldást keresi a kérdésre.

Forrás: FNA/budinessinsider

Kapcsolódó cikkek

Mi legyen a tányérunkon?

Miért éhezel? Ehetnél jót is!

Túlsúlyban vezetünk Európában

Dobtál már ki ételt?

Mennyi a víz egy nagy adag steakben?

Csicseri, borsó, bab, lencse...

13 + 1 tény az élelmezés helyzetéről

Menekülés az elsivitagosodás elől

Cowspiracy - fenntarthatóság másképp videó