Úgy szennyeznek a mikrosütők, mint 7 millió autó

Olyan károsak a környezetre az EU mikrohullámú sütői, mint hétmillió autó. Nagy energiafogyasztók, működési idejük 90%-át készenléti módban töltik, és egyre gyorsabban elavulnak, szemétre kerülnek. Ha már van, használjuk őket hatékonyan. Bár lehet élni nélküle.

A mikrohullámú sütő a legnépszerűbb sütőfajta az EU-ban, szinte már minden konyhában megtalálható. Ám mostanáig nem vizsgálták, hogy milyen nagymértékben károsítják a környezetet.

Az Európai Unió mikrosütő-használata annyi szén-dioxidot juttat a légkörbe, mint 7 millió személyautó a Manchesteri Egyetem legújabb kutatása szerint. A kutatók a világon elsőként készítettek tanulmányt a mikrohullámú sütők környezeti hatásáról – tette közzé az index.hu.

A tanulmány szerint az Európai Unióban használt mikrohullámú sütők évente 7,7 millió tonna szén-dioxidot juttatnak a légkörbe, és ezzel gyorsítjuk a klímaváltozást. Ez 6,8 millió autó károsanyag-kibocsátásával egyenértékű. Évente annyi (9,4 terawattóra, TWh) elektromosságot fogyasztanak az uniós mikrosütők, amennyit 3 nagy gázerőmű képes előállítani.

Használjuk hatékonyan - sok energiát megtakaríthatunk

A kutatás a mikrosütő környezeti hatását annak teljes életciklusát számításba véve vizsgálta a gyártástól a használatán át a hulladékfeldolgozásig minden fázist. A kutatásban 12 környezeti tényezőt vettek figyelembe: többek között a klímaváltozásra gyakorolt hatást, a természetes bomlás sebességét és az ökológiailag káros anyagok mennyiségét.

A mikrosütők a gyártáshoz használt anyagokkal, a gyártás folyamatával és a hulladékfeldolgozással szennyezik a környezetüket leginkább - derült ki. Csak a gyártás folyamata több mint 20%-kal járul hozzá a természetes nyersanyagforrások kiaknázásához és a klímaváltozáshoz. Energiaigényük (573 kWh/db) is jelentős, mivel közel 130 millió háztartásban használják csak az EU-ban. Ráadásul a mikrosütők működési idejük 90%-át készenléti üzemmódban töltik.

A tanulmány szerzői azt javasolják, hogy ha már van, használjuk hatékonyabban a mikrosütőket. Rengeteg energiát takaríthatunk meg, ha jól állítjuk be a melegítési időt az adott ételfajtához.

A hulladékfeldolgozás is egyre nagyobb gondot okoz, mert általában egyre több elektronikai hulladékot termelünk. Nincs ez másként a mikrosütőkkel sem. 2005-ben az EU-ban 184 ezer tonnányi mikrosütő került a szemétbe; 2025-re ez a szám már 195 ezer tonna lehet.

A helyzetet a mikrosütők csökkenő élettartama is nehezíti. 20 éve egy mikrohullámú sütő 7 évvel tovább működött, mint ma. A kutatások szerint a készülékek élettartama 10-15 évvel csökkent az 1990-es évek vége óta; a mai mikrosütők 6-8 év alatt avulnak el. Az egyre növekvő mennyiséget nehéz újrahasznosítani.

Forrás: index/phys.org

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te – heti kihívások

Döbbenetes az e-szeméthegy

Kínának már nem kell a szemetünk

2015, 2016, 2017 volt eddig a három legmelegebb év

Öngól a légkondis hűtés

Rekorddöntő kibocsátás - dől a dominó?