Elszámolták a világ metánkibocsátást

Nagyon alulbecsülték a légkört melegítő metán globális kibocsátásának mértékét - kétszer több ilyen gáz kerül a légkörbe az eddig feltételezettnél a legfrissebb, átfogó vizsgálat szerint. A legtöbb metángázt nem a természet, hanem az emberiség bocsátja ki.

Az eddigieknél 100-szor nagyobb adatbázissal dolgoztak a Nature című tudományos lapban publikáló tudósok, és az új számítások szerint a fosszilis üzemanyagok, a gáz, az olaj és a szén felhasználásakor 20-60%-kal több metán szivárog a légkörbe, mint ahogy eddig sejtették. Ennek a mértékét minden tanulmány alulbecsülte - mondta Stefan Schweitzke, az USA Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézetének (NOAA) munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

Az ipari és természetes források kibocsátása együttesen 60-110%-kal magasabb a korábbi becsléseknél. A felfedezésnek komoly hatása lehet a klímaváltozás elleni globális küzdelemre, amelyben a hőmérséklet növekedését 2 Celsius-fok alatt szeretnénk tartani - nehezebb lesz elérni az ENSZ által kitűzött célt, mint ahogy azt gondolták.

Bár a metán messze nem olyan hosszú életű, és kisebb mennyiségben van jelen, mint a szén-dioxid, százéves viszonylatban vizsgálva a felmelegedést okozó hatása 28-szor erősebb. A szén-dioxid után a metán a második fő oka a globális felmelegedésnek, és az elmúlt 250 évben több mint kétszeresére nőtt a légköri metán mennyisége.

Rejtélyes módon 1999-ben tetőzött a metánszint, ezután egészen 2007-ig stagnált, amikor megint meredeken nőni kezdett a mennyiség. Ennek az okát még nem ismerik a tudósok, és nem valószínű, hogy a fosszilis üzemanyagok állnak mögötte.

Az éves metánkibocsátás jelentős részéért felel a természet, a mocsarak, erdőtüzek és a vadállatok, ugyanakkor a legtöbb gázt - kétszer többet, mint hittük - az emberiség bocsátja ki. Ebben éppúgy bűnös a fosszilis üzemanyagok gyártása (34%), mint a szemétlerakóink (20%) és az élelemtermelés (40%) (rizsföldjeink, a milliószámra tenyésztett szarvasmarha, ételpazarlás stb.)

Forrás: fna/Index

Kapcsolódó cikkek

A húsadó segítne megmenteni a Földet

Kukadiéta - mennyit hagytál a tányérodon?

Mit tehetsz Te - heti kihívások

Komposztálj

Húsatlasz - nálunk több a marha

Éghajlatváltozás

Lábnyomok