Én a tartósra szavazok – környezeti világnap 2018

Tegyél a műanyagszennyezés ellen, és ne csak június 5-én, a környezeti világnapon – áll az ENSZ idei világnapi felhívásában. A 46. környezeti világnapnak India a házigazdája, ahol a hulladék, különösen a műanyag-felhalmozódás, óriási problémát jelent - és nem csak Indiában.

India évente 5,6 millió tonna műanyaghulladékot termel, és a főváros egyike a legszennyezettebb településeinek. Bár még 2009-ben tilalmat rendeltek el Delhiben a nejlonszatyrok használatára, majd pedig a tilalmat minden műanyag csomagolóra és egyszer használatos műanyagra kiterjesztették, ám azokat továbbra is használják.

Most a #BeatPlasticPollution# kampány keretében a környezeti világnap házigazdájaként Indiában parttisztító programokkal, zöld technológiákat bemutató kiállításokkal és művészeti installációkkal próbálják felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

Európa is betiltaná az egyutas műanyagokat

Az EU májusi tervezetében a tíz legelterjedtebb egyszer használatos műanyag termékre, és egyes halászeszközökre összpontosít, ugyanis ezek együttesen felelősek a tengeri hulladék 70%-áért Európában.

Egyszerűen betiltanák azoknak az egyutas műanyagoknak az árusítását, amelyek könnyen és olcsón helyettesíthetők – többek között a műanyag fülpálcikákat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket, léggömbpálcikákat: ezek a jövőben kizárólag fenntartható anyagokból készülhetnének.

Ha minden marad a régiben, 2050-re több műanyag lesz a tengerekben, mint hal - mert az emberiség műanyagéhsége korlátlan; 3 év alatt, 2021-ig további 20%-kal nőhet a termelés.

Márpedig a legtöbb hulladékot az európai és észak-amerikai országok termelik: csak nejlonzacskóból évente 8 milliárdot dobunk a szemétbe az unióban.

Kínának már nem kell – a nyakunkon marad

A helyzetet súlyosbítja, hogy január óta Kína nem veszi át műanyagszemetünket. Európa-szerte kezd feltornyosulni az eddig egyszerűen a világ másik felére szállított hulladékfajta. Az Európából Kínába irányuló szemétszállítás 96%-kal csökkent 2018 első két hónapjában, vagyis majdnem teljesen leállt.

Az EU országainak 2025-re gondoskodniuk kell az egyszer használatos műanyag flakonok 90%-ának begyűjtéséről. Emellett csökkenteniük kell majd a műanyag élelmiszertárolók és poharak használatát, és betiltanák az egyszer használatos műanyag termékek ingyenes kínálatát.

A javaslatot még meg kell tárgyalni a tagországokkal, és napirendre tűzni az Európai Parlamentben.

A műanyag már nem menő

Mit tehetsz Te? Válts tartósra. A műanyag már nem menő – egyszer se vedd, ne fogadd el.

A műanyag tönkreteszi bolygónkat és élővilágát, az embereket. Nem véletlen, hogy az idei 48. Föld napja kiemelt témája is a műanyagmentes világ – egészen 2020-ig, az 50. Föld napjáig. A környezeti világnap újabb alkalom arra, hogy próbálj meg műanyag nélkül élni. Kezd ma, könnyebb, mint hinnéd. Már rövid távon olcsóbb és jobb a tartós.

Forrás: FNA/UNenvironment/Piac&Profit

Kapcsolódó cikkek

Élj műanyag nélkül - könnyebb, mint hinnéd I.

Egyszer se vedd, ne fogadd el

10 sokkoló tény a műanyagról

Szívószál – 500 év 20 perc élvezetért?

Nincs ingyen zacskó

Egymillió fogy percenként palackból

Kínának már nem kell a szemetünk

Én a természettel vagyok – környezeti világnap 2017

Mit tehetsz még? - heti kihívások