Ennéd, ha másfélszeresére drágulna a hús?

Ne csak az iparral és a közlekedéssel foglalkozzunk, amikor a légkör felmelegedéséről beszélünk, étrendünknek is jelentős a hatása a klímára. Vessenek ki klímaadót a húsra és a tejtermékekre – méghozzá nem is keveset, javasolja az Oxfordi Egyetem kutatócsoportja.

Egy radikális húsáremelés hatékony fegyver lenne a klímaváltozás ellen, ráadásul az emberek egészségének is jót tenne, ha kevesebb húst ennének. A most megjelent tanulmány szerint jelentősen csökkenne a metán- és szénszennyezés, és a túlzott húsfogyasztás visszafogása miatt egészségesebbé váló étrend évente félmillió életet megmentene főként Európában, az USA-ban, Ausztráliában és Kínában. (Kína már próbálja megfelezni húsfogyasztását.)

A marhahúsra 40%, a tejre 20% klímaadót javasolnak világátlagban, 15% adó terhelné a bárányhúst, 8,5% a csirkét, 7% a disznóhúst és 5% a tojást a kutatók számításai alapján (jelentős helyi különbségekkel). Az adó mértékét az adott élelmiszer előállításával okozott környezeti kár alapján határozták meg.

Az üvegházgázok 25%-ának kibocsátásáért ugyanis az élelmiszeripar felelős, és ez az arány a jövőben valószínűleg tovább nő. Míg az ipari és közlekedési kibocsátás egy része csökkenthető lesz az elektromos autók, gépek terjedésével, a mezőgazdasági kibocsátás egyre csak nő, ahogy az emberiség létszáma is, és ahogy a fejlődő világ országaiban élők is jobban kezdenek élni és több húst akarnak enni az Oxfordi Egyetem kutatóinak legújabb számításai szerint.

Marco Springmann, a program vezetője szerint „...egyértelmű, hogy ha nem teszünk semmit élelmiszer-rendszerünk kibocsátásával, akkor nem lesz esélyünk 2 fok alatt tartani a felmelegedést. Ám ha 40%-kal többet kell fizetni a steakért, akkor lehet, hogy a megszokott heti kettő helyett csak hetente egyszer eszel steaket." A 40%-os adó 13%-os fogyasztás-csökkentéshez vezetne – állítja a Nature Climate Change-ben publikált tanulmány.

Klímakárok az árban

A marhahúsnak a legnagyobb az ökolába a takarmányozásuk okozta erdőirtás és a metánkibocsátás miatt, ezért kellene magas, 40%-os adót kivetni rá világszerte.

A húsféléknek a tamulmányban javasolt mértékű klímaadója évente 1 millió tonnával csökkentené a légkört melegítő gázkibocsátást – ami megfelel a globális légi közlekedés éves kibocsátásának. És ez nem kevés. Ennek ellenére nem lesz könnyű bevezetni Rob Bailey, a londoni Chatham House kutatója szerint. Előbb meg kellene értetni a fogyasztókkal, hogy a kevesebb hús jót tesz a légkörnek és az egészségnek is, és ezt segíti elérni a klímaadó.

Hiába tekinthető a környezeti károkozást kompenzáló adóként az üzemanyag vagy a cigaretta magasabb adóterhe, az élelmiszerek esetében a kormányok sokkal nehezebben szánják rá magukat ilyen lépésre, mivel az sokkal érzékenyebben érinti választóik napi életstílusát, nem beszélve az élelmiszeripari- és agrárlobbi érdekérvényesítéséről.

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te – heti kihívások

Lábnyomok – földön, vízen, levegőben

Kína megfelezi húsfogyasztását

Erdők nélkül nem lesz elég élelem

13 + 1 tény a világ élelmezéséről

2016 a hüvelyesek nemzetközi éve