Húsmentes világhét a Földért – 2018. június 11-17.

Miért húsmentes? Mert ezzel tehetünk a legtöbbet a környezetért – késsel, villával lassíthatjuk igazán a globális felmelegedést. Már a 4. húsmentes világnap lesz hétfőn, és kezdetét veszi az 1. húsmentes világhét – a környezetért és egészségünkért.

Drámai mértékű az ember és haszonállatainak uralma a vadonélők rovására - arányuk 90 : 9%. A népességrobbanást jóval felülmúlja a háziállatok számának növekedése – a vadvilág aránya már csak 9% (halak nélkül), míg a háziállatoké 63%, az embereké pedig 27%.

Márpedig a világ népessége több mint 9 milliárdra nő 2050-ig. Ez 30%-kal több ember, mint ma. Ha nem változtatunk étkezési szokásainkon, akkor addigra 200 millió tonnával kell növelnünk a hústermelést. Ez egyszerűen lehetetlen.

Szakértők szerint 50%-kal kell csökkenteni a világ húsfogyasztását 2050-ig! Kezdjük hétfőn.

Jót tesz egészségünknek

Magyarországon 2010 óta nő a húsfogyasztás - az ajánlott egészséges mérték közel háromszorosát fogyasztjuk húsokból a KSH adatai szerint. Évente közel 62 kilót, és ebben nincs benne a tojás, tej, sajt, vaj, túró, hal stb. A túlzott húsevés igencsak hozzájárul a súlygyarapodáshoz – ezért is túlsúlyban vezetünk Európában.

Jót tesz a környezetnek

Növényi alapú étrenddel globálisan 76%-kal kevesebb termőterületre lenne szükség – ez nagyjából megfelel az Egyesült Államok, Kína, az Európai Unió és Ausztrália összterületének.

Nagy földterületeket lehetne visszaadni a természetnek, az erdőknek (az erdőirtás 73%-áért felel a takarmánytermesztés), csökkenne a víz- és légszennyezés stb. – állítják tudósok, akik az állattartás következményeit felmérő eddigi legnagyobb elemzést készítették el.

Ugyanís míg a hús és a tej mindössze a bevitt kalóriák 18%-át és a fehérjék 37%-át adja, addig az előállításuk a termőterületek 83%-át veszi igénybe, miközben a károsanyag-kibocsátás 60%-áért felelnek – vagyis tulajdonképpen a vegán étrend az, amellyel a legtöbbet tehetünk a környezetért a kutatást vezető Joseph Poore szerint.

Ínyencek előnyben

Egy klímabarát étrend is lehet ínyenc, a gazdag hazai zöldség- és gyümölcskínálatból pillanatok alatt lehet új ízeket, változatos, sokszínű, karcsúsító étrendet összedobni. Recepteket itt is találsz.

Kezd hétfőn, és folytasd minden héten.

Forrás: FNA/WMfW/Guardian

Kapcsolódó cikkek

Miért éhezel, ehetnél jót is!

Mi legyen a tányérunkon?

Kevesebb hússal több kiló fogy

Mennyi a víz egy nagy adag steakben?

Agyonnyomjuk a vadvilágot

A húsfogyasztás egyre nagyobb teher a Földnek

13+1 tény az élelmezés helyzetéről

Kína megfelezi húsfogyasztását

2015. június 15. – az 1. húsmentes világnap

Mit tehetsz még - heti kihívások