Élj műanyag nélkül – egyszerűbb, mint hinnéd III.

Újabb 5 könnyen betartható tippel folytatjuk a műanyagok száműzését. Tudod, mennyi műanyagot eszel? Sokat. Ma már tele a tenger mikroműanyagokkal, és innen bőven jut mindenki tányérjába a sóval, csirkével, sörrel, a tengeri halakról, kagylóról nem is beszélve. Tény - minél kevesebb műanyag fogy, annál kevesebbet eszel belőle.

Persze lehetetlen teljesen megszabadulni a műanyagtól, de néhány könnyen betartható tipp megfogadásával a mennyisége igenis felezhető. Az első 7 tippet itt, és még 7 tippet pedig itt találod.

Egyre több a mikroműanyag a tengerek, folyók, tavak vizeiben, és ettől hazai vizeink sem mentesek: az emésztőrendszerben feloldódva erősen károsíthatják a sejteket, veszélyeztetve egészségünket. Már átlag egy bankkártyányit, közel 5 grammot eszünk belőle hetente.

Szennyező mikroszemcsék nemcsak a vízben lassan darabjaira eső PET-palackokból vagy autógumikból, hanem szintetikus ruháink mosásakor, kozmetikai és tisztítószereinkből,  mosogatószivacsainkból is bőven jutnak szervezetünkbe.

Hogyan? A műanyagrészecskék a lefolyón át a szennyvízbe kerülve szivacsokként vonzzák magukba a szennyező anyagokat, kis méretüknél fogva pedig könnyedén keresztülbújva a mosógép, sőt a szennyvíztisztítók szűrőjén is a természetes vizekbe kerülnek, és a táplálékláncon át előbb-utóbb megjelennek étrendünkben. Öt tipp, hogyan csökkentheted egyszerűen mikroszemcse-lábnyomodat:

15. Jobb, mint a műanyag tégelyben kapható bőrradír

Bőrradír, radírozó tusfürdő, szappan, fogkrém, fogfehérítő – mind tartalmaznak apró, dörzsölő műanyaggolyócskákat. Az elhalt hámsejteket szódabikarbónával is ledörzsölheted – sokkal olcsóbb és műanyagmentes. Nedvesíts meg vízzel 1-2 kávéskanálnyit belőle egy kis tégelyben vagy csak a tenyeredben, és fürdés előtt egyenletesen dörzsölt át vele az arcodat, bőrödet, majd langyos vízzel zuhanyozd le – utána már szappanozni sem érdemes, tökéletesen tisztít. Fogfehérítésre is bevált, heti egyszer bőven elég. Vedd nagyobb kiszerelésben, papírdobozba v. tasakba csomagolva.

16. Öltözz természetesen

A szintetikus ruhák, egy termo sál, műszálas ing vagy zokni mosásakor szennyező mikroszálak ezrei úsznak a lefolyón át természetes vizeinkbe, majd végül a tányérunkba. Egyetlen műszálas ruha kimosásakor átlag 1900 mikroszál is leválhat, és meg sem áll az élővizekig. A praktikusnak tűnő, kőolaj alapú műszálas helyett válaszd a szellőző, természetes anyagú, tartós ruhákat.

17. Válts szelíd szerekre

A szelíd szerek előnye, hogy nem műanyag flakonba, hanem kimérve vagy papírzacskóba töltve kaphatók, és jóval olcsóbbak, mint a hagyományos vagy ökocímkés bolti szerek. Alap a mosószóda és a szódabikarbóna, ezek kilója kb. 600 Ft. Ez a mennyiség jó pár hónapig elég egy négytagú családnak. Ehhez jön még az ecet vagy a citromsav, néha fehérítő/folttisztító só, és ezekkel a vízlágyító, zsíroldó és súroló hatású szerekkel – és kombinációjukkal – tisztán tarthatjuk az egész lakást, de bevált mosó, mosogató, folttisztító szerek is.

Illóolajokból viszont célszerű a drágább, 100 százalékos tisztaságúakat választani. A valóban jó minőségű teafaolaj például fertőtlenítő hatású, de vannak baktériumölők is, és illatosítani is lehet velük a szelíd szereket. Egy-egy adaghoz 3-5 csepp elég, így egy üvegcsét sokáig tudunk használni. Készíthetünk házilag narancsos mosogatótablettát a fenti alapokból, vagy antibakteriális citrusos tisztítószert a konyhapulthoz. (Munkácsi Brigi Levendula és ecet c. könyvében 57 környezetbarát tisztítószer receptet találsz! Foszfor- és műanyagmentesek.)

18. Moss vadgesztenyével

Így megkímélheted a szintetikus mosó- és tisztítószerek vegyi anyagaitól természetes vizeinket, a környezetet. Elég, ha öt gesztenyét dobsz a mosógépbe mosópor helyett. Persze előző este áztasd vízbe, majd mosás előtt vagdosd be a héját, és tedd egy kis zsákba v. zokniba. Öblítőnek mi némi vízzel hígított 10%-os ecetet (néha 10 ml 100% természetes illóolajjal keverve) használunk mellé. Ne aggódj, nem színezi el a ruhát a gesztenye barna héja, viszont ugyanúgy szaponint tartalmaz, mint az indiai mosódió – csak helyben, ingyen, csomagolásmentesen. Gyűjts bőven, kitart jövő őszig - ha jól szellőző helyen, pl. jutazsákban fellógatva tárolod.

19. Mosogass, mosakodj tökkel

A háztartási szivacsok többsége műanyag – mivel gyorsan szennyeződik, kopik, ám viszonylag olcsó, sokat fogyasztunk belőle, és sok mikroműanyag kerül belőlük a lefolyókba. Pedig a hazai kertekben is megtermő luffatök épp olyan jó mosogatásra, mosakodásra, mint a műanyag. Termelj vagy vásárolj lebomló szivacstököt, hogy kevesebb legyen vizeinkben a mikroműanyag.

20. Válts komposztálható súrolókra

Fogkefe, hajkefe, körömkefe, üvegmosó kefe, mosogatókefe, zöldségtisztító kefe, ruhamosó kefe, súrolókefe, vécékefe – nálad is mind műanyag? Pedig már nagy választékban kapható mindegyik nagyon sok helyen, online is. Komposztálható, lebomló fából, lebomló természetes sörtével. Érdemes utánajárni, beruházni.

 

Hihetetlen mennyiségű – évente 8 millió tonna – műanyag kerül a folyók, óceánok vizébe. Ne hagyjuk, hogy így legyen! Visszaszámlálás indul – tűnjön el a műanyag szemét az 50. Föld napjáig, 2020-ig. Van rá esély, ha mindenki változtat. Ne várj másra, kezd ma!

Forrás: FNA/Hétköznapi kalauz

Kapcsolódó cikkek

10 sokkoló tény a műanyagról

Egyszer se vedd, ne fogadd el

Élj műanyag nélkül – könnyebb, mint hinnéd I.

Élj műanyag nélkül – egyszerűbb, mint hinnéd II.

Kínának már nem kell a szemetünk

Műanyag: a tengerek réme – film

29 kg műanyag volt a cet gyomrában

Műanyag bolygó – film

Műanyagban úszunk az óceánok világnapján

Nem mindegy, miből eszünk, iszunk

Mit tehetsz még – heti kihívások