4 év börtön járhat egy nejlonzacskóért – Kenyában

A világ egyik legszigorúbb nejlonzacskós szabályozása szerint a zacskók árusítása, gyártása és használata is 38 ezer dolláros bírsággal, vagy akár 4 év börtönnel büntethető Kenyában.

A Kenyában 2017. augusztus 28-án életbe lépett intézkedés a kormány szerint várhatóan jelentősen csökkenti a környezetszennyezést, miközben a tiltás a gyártók szerint 80 ezer munkahelyet veszélyeztet, ám a kenyai bíróság múlt pénteken elutasította az intézkedés ellen benyújtott keresetet.

A tiltás nem előzmény nélküli, ugyanis több afrikai országban hoztak már hasonló törvényt, például 2013 óta Mauritániában pénzbüntetés és 1 év börtön, 2008 óta Ruandában és 2005 óta Eritreában is pénzbüntetés jár a nejlonzacskóért.

A 45 millió lakosú Kenyában havonta 24 millió nejlonzacskó kerül forgalomba becslések szerint. Judy Wakhungu, az ország környezetvédelmi minisztere szerint: "A műanyagzacskók jelentik a legnagyobb kihívást a hulladékkezelés számára Kenyában... és mindent meg kell tenni a nejlonzacskók jelentette környezeti rémálom elhárításáért, mert egy zacskó nagyjából 20-1000 év alatt bomlik le".

Ráadásul a mindent elborító műanyag szemétnek nemcsak a látványa nyomasztó, hanem az egészségre is veszélyes lehet. A zacskómezőkön ugyanis gyakran „legelnek" állatok, például Nairobi környékén rendszeresen találnak nejlondarabokat a vágóhidakra kerülő állatokban – egy-egy szarvasmarhában akár 20 darab zacskót is. Ez veszélyeztetheti az emberek egészségét, mert a műanyagrészecskék a hústermékekbe, majd a táplálékláncba kerülve és kioldódva mérgezést okozhatnak.

A boltok már alkalmazkodtak a tiltáshoz, már mindenhol árulnak szövettáskákat, sok helyi pedig már egy ideje régi zsákokba, újságpapírba, borítékba teszi a vásárolt portékát, mivel ez már a harmadik kísérlet az utóbbi 10 évben, hogy kitiltsák a nejlonzacskókat az országból.

A Kenyába érkező turistáknak mától a reptéren kell hagyniuk a magukkal hozott nejlonzacskókat.

Forrás: BBC/FNA

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te – heti kihívások

Nincs ingyen zacskó

Július 3. – zacskómentes világnap

Elpusztíthatatlan mérgek

Műanyag – a tengerek réme