Július 3. – zacskómentes világnap

Lassan minden napra jut valamilyen világnap – és nem véletlen, hogy egyre több a környezetvédelmi. Július 3-án célkeresztben a nejlonszatyrok. Csak az EU-ban 3,4 millió tonnányit gyártanak évente azért, hogy néhány perc használat után a szemétben végezze. Tarts zacsimentes napot, ne csak a világnapon!

A zacskómentes világnap 2008 óta próbálja felhívni a figyelmet a környezetünket és egészségünket veszélyeztető műanyag zacskókra – eddig nem sok sikerrel, már ami az alapítók eredeti céljait illeti. Hét éve szeretnék elérni, hogy megszűnjön a műanyag zacskók használata a világon. Talán most!

Az eredetileg két katalán civil szervezet kezdeményezésére kijelölt világnap fő támogatói között ma már ott van az unió Európai Nulla Hulladék mozgalma, hazánkat a Hulladék Munkaszövetség képviseli.

Papír, vászon, lebomló - egyik sem sima ügy

Nyilvánvaló, hogy a műanyag szatyrok ideje lejárt. Csak alig 40 éve használjuk, ám a naponta kidobott mennyiséget már képtelen elnyelni a Föld. Csak az EU-ban több mint 2 millió autó súlyával egyenlő mennyiség készül évente. Érdemes váltani, de mire?

A biológiai úton lebomló szatyorból (egy stilizált cédrus logó jelzi) kétféle létezik - az egyiket többek között kukoricakeményítőből vagy tejsavból állítják elő, és a komposztba téve vagy a szeméttelepen valóban lebomlik. Az "oxo-biodegradációs úton lebomló" műanyag - ebből készül a jóval több - viszont egy bomlást megindító vegyi anyagtól kezd szétesni. Ugyanúgy nyersolajból készül, mint a nem lebomlók, és néhány hónap múlva már a raktárban apró darabokra bomlik, még mielőtt egyáltalán használták volna. Egyik sem jó megoldás.

A gyártást a fogyasztás élteti - utasítsunk hát vissza mindenféle nejlontasakot, tartsunk zacsiböjtöt. Bevásárláskor vigyünk magunkkal kosarat, papír- vagy vászontáskát, vagy otthonról egy régebbi műanyag szatyrot. A zöldség, gyümölcs, kifli, zsömle vételénél is otthonról hozott kis átlátszó műanyagba vagy erre a célra rendszeresített vászonzacskóba pakoljunk.

Ha a kényelmes műanyag helyett papírzacskót használunk, az csak akkor éri meg, ha legalább négyszer ugyanazzal vásárolnunk, előállításuk ugyanis környezetterhelőbb, mint a műanyagoké, viszont gyorsan és teljesen lebomlanak. A vászonzacskót pedig legalább 131 alkalommal kell bevetni ahhoz, hogy környezeti szempontból megérje - szerencsére ennél sokkal többet kibír, és gyorsabban lebomlik, mint a műanyag Rátz Judit, a Humusz programvezetője szerint.

Eldobhatót, köszönöm, nem

A vékony műanyag zacskó az 1970-es években terjedt el, kezdetben Amerikában, majd nagyon gyorsan az egész világon. Bár olcsó, könnyű, vízálló és mindenhol elfér – a nejlonzacskó többe kerül, mint gondolnánk.

Először is nyersolajból készül, azaz nem megújuló, véges erőforrásból. A műanyag zacskók 1 tonnájához 11 hordó (1 hordó=160 liter) olaj fogy. Másrészt már a gyártása is erősen környezetszennyező, a gyártásakor és lebomlásakor felszabaduló üvegházgázok fűtik azt a sütőt, a légkört, amelyben lassan túlmelegszünk. Tények:

 

Átlag 25 percig használjuk

 

100-500 évig tart, amíg szétesik (attól függően, hogy milyen típusú műanyag)

 

Percenként 1 millió fogy világszerte

 

Átlag évi 500 fogy fejenként Európában


A tengeri hulladék 80%-a műanyag

 

3,4 millió tonnát gyárt évente csak az EU

 

Ehhez az irdatlan mennyiséghez nagyon sok nyersolaj és vegyészkedés kell - és mindezt azért, hogy néhány percig kényelmünket szolgálja.

Ha hetente csak 6 műanyag zacskót fogyasztunk (pedig többet!), az évente 288 zacskó, ami egy életen át több mint 22 000 zacskó, azaz több mint 22 hordó olaj a szemétbe. A többi műanyag csomagolóanyagról, vödörről, játékról, papucsról nem is beszélve.

Egy zacskót átlag 25 percig használunk, mégis 100-500 évig velünk marad, nem bomlik le – szemétlerakókra vagy szemétégetőkbe, rosszabb esetben az árokpartra, a fákra vagy a vízbe, a tengerekbe kerül, veszélyeztetve az élővilágot. Égése során veszélyes anyagok szabadulnak fel. A folyók, tengerek, óceánok lassan telítődnek a műanyag szeméttel. Egyes típusait az időjárás mikroméretű darabokra bontja, ami bekerül a táplálékláncba – megesszük, megbetegedhetünk.

Zacskómentesítés

Európában először az állandó szemétgondokkal küzdő Olaszországban tiltották be teljesen a nem lebomló műanyagból készült zacskókat 2012-ben, de a világ több országában is tiltólistán vannak a vékony szatyrok, például Kínában, Dél-Afrikában és Tajvanban. Bangladesben azután szánták el magukat a tiltásra, amikor a vízelvezető rendszert eltömítő zacskók garmadája halálos áradásokat okozott. Az írek adót vetettek ki a zacskókra, aminek meg is lett az eredménye: ott már a saját bevásárlószatyor dívik. A szakemberek szerint ez a legjobb megoldás, és több európai ország – köztük mi is – követi a példát.

Forrás: BagFreeDay/FNA

Kapcsolódó cikkek

Heti kihívás - Föld napja minden héten

Műanyag - a tengerek réme

Olajcsúcs

Durva ébredés - az olaj alkonya

Túlhasználat

Népességrobbanás