Meleg, melegebb, forró – a klíma

Rekorddöntő évek - az idei november volt a legmelegebb a feljegyzések 1880-as kezdete óta, így már valószínű, hogy 2014 után 2015 lesz az eddigi legmelegebb év, sőt 2016 még az idei rekordmeleg évnél is melegebb lehet. Különösen az Északi-sarkvidék melegszik nagyon – kétszer olyan gyorsan, mint a Föld más térségei. Mit tehetünk? Nélküled nem megy.

A Föld felszínének átlaghőmérséklete 2015 novemberében 0,97 Celsius-fokkal volt magasabb a 20. század 12,9 fokos átlagánál a feljegyzések 1880-as kezdete óta - közölte az amerikai óceán- és légkörkutató hivatal, a NOAA.

Novemberben már a 7. egymást követő hónapban dőlt meg a globális melegrekord, de idén összesen már 9 hónapban mértek minden korábbinál magasabb átlaghőmérsékletet, és 2015 első 11 hónapja a legmelegebb volt 1880 óta - 0,87 fokkal meghaladva a 20. századi 14 fokos globális átlagot.

Csak két hónapban nem dőlt meg idén a történelmi hőmérsékleti rekord: a január az eddigi második legmelegebb, az április pedig a harmadik legmelegebb volt.

Az Északi-sarkon is rekordok dőlnek

Minden idők legmagasabb hőmérsékletét mérték az Északi-sarkvidéken - és ez az év a meleget tekintve igencsak kiugró volt. Az arktiszi levegő átlaghőmérséklete 2014 októbere és 2015 szeptembere között 1,3 Celsius-fokkal haladta meg a sokévi átlagot - ez volt a legmagasabb hőmérsékletet a mérések 1900-as kezdete óta a NOAA szerint.

Az északi-sarkvidéki téli jégtakaró az átlagosnál két héttel korábban, február 25-én érte el legnagyobb kiterjedését - ez volt az eddigi legkisebb jégtakaró az adatgyűjtés 1979-es kezdete óta. A nyári jégtakaró, amely szeptemberre zsugorodott a legkisebbre, a 4. legkisebb volt a mérések kezdete óta.

"Az Északi-sarkvidék kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a Föld más térségei, és ez következményekkel jár a világ biztonságára, az éghajlatra, a kereskedelemre, az árfolyamokra nézve" - állapította meg közleményében a NOAA tudományos vezetője, Rick Spinrad. A vizsgált időszak átlaghőmérséklete 3 Celsius-fokkal haladta meg a 20. század elején mért hőmérsékletet az Arktiszon. (Ez 1,5 fokkal több a klímacsúcson kitűzött elkerülendő célnál!)

Fekete lesz a karácsony

Várhatóan 2015 decembere sem hoz hideget, legalábbis Európában eddig enyhe volt advent hava: Angliában tegnap rekordmeleget, 18 fokot mérték, Prágában 11 fokot ígérnek karácsony napjára, és nálunk sem kellett eddig sokat költeni a fűtésre – a 10 fok alatti mínuszoknak és a hónak híre, hamva sincs.

2016 a legmelegebb év lehet

„Nagyon valószínű", hogy 2016 még 2015-nél is melegebb lesz a brit meteorológiai szolgálat friss globális hőmérséklet-előrejelzése szerint: várhatóan 1,1 Celsius-fokkal lesz melegebb az iparosodás előttihez képest – adta hírül a BBC News -, ami erősen megközelíti a párizsi klímacsúcson elkerülendőnek javasolt 1,5 fokos értéket. Az ennél nagyobb emelkedést mindenképp szeretnék elkerülni a Párizsban megállapodást kötő országok.

A 2015-re adott előrejelzés 0,61 Celsius-fokos emelkedést jósolt, ezzel szemben a 2015 januárja és októbere közötti adatok szerint az idei középhőmérséklet 0,72 Celsius-fokkal haladta meg az 1961–1990 közötti időszak átlagát.

A brit meteorológiai szolgálat szerint elképzelhető, hogy az El Nino hatás megszűnésével a 2016-ra jósolt melegedés 2017-ben már nem folytatódik, és akár 1 Celsius-fokos globális átlag alá is visszacsúszhat a következő években.

Nélküled nem megy

"Először az emberek akarják a változást, és akkor a kormányok majd megoldják" – jelentette ki a budapesti Klímamenet egyik résztvevője. Egyértelmű, hogy egyének, helyi közösségek, civil szervezetek nélkül nincs előrelépés. Ne várj másokra, a szomszédra, az iskolára, a döntéshozókra. A nemzetközi szervezetek, a kormányok önmagukban nem képesek tenni, szükség van a civil mozgalmak, a közösségek, egyének erejére, támogatására.

Kis odafigyeléssel, semmi vagy csekély ráfordítással sokat tehetsz. Válassz kihívást, akár többet is. Számítunk Rád. Minden héten.

Forrás: NOAA/BBC

Kapcsolódó cikkek

Heti kihívás – minden héten Föld napja

Dal a Földért

Terítéken a hús a párizsi klímacsúcson

Hogyan érintheti életünket a klímaváltozás?

350 ppm – van még esély

Nullára kellene csökkenteni a szénkibocsátást 2100-ig

Éghajlatváltozás