Rekord meleg szeptember

Töretlenül melegszünk - ahogy a tavalyi, úgy az idei év adatai is felülmúlják az eddigi rekordévekét. 2015 jó eséllyel az eddigi legforróbb év lesz. Az idei szeptember is melegrekordot döntött, és az év első kilenc hónapja már 0,12 Celsius-fokkal felülmúlta a legutóbbi, 2014-es rekordot.

A világ szárazföldi és óceáni területeinek szeptemberi hőmérsékleti átlaga 0,9 Celsius-fokkal volt a 20. század 15 Celsius-fokos átlaghőmérséklete felett a mérések 1880-as kezdete óta az amerikai Országos Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) szerint.

Ez volt az eddig mért legmelegebb szeptember, a tavalyi rekordot is felülmúlva - áll a jelentésben. Egyébként évtizedenként átlagosan 0,06 Celsius-fokkal növekszik a szeptemberi globális hőmérséklet a mérések 136 éve óta.

A NOAA szerint a Föld 31 országában és mind a hét kontinensén legalább egy mérőállomásról jeleztek rekordmeleget szeptemberben. Északkelet-Afrikától a Közel-Keletig húzódó régióban, Délkelet-Ázsia egy részén, Dél-Amerika északi felének nagy területén és Észak-Amerika középső és keleti részén egyaránt rekordhőmérsékletet mértek. 

Nyugat-Európában Dánia 1,9 Celsius-fokkal volt melegebb szeptemberben, Franciaország átlag 1,6 Celsius-fokkal, ezen belül Bretagne és Normandia hőmérséklete pedig 2-4 Celsius-fokkal volt magasabb a szeptemberi átlagnál.

Az idei lesz az eddigi legforróbb év

Az év eddigi időszakának hőmérséklete is rekordot döntött, 0,85 Celsius-fokkal volt a 20. századi átlag felett, így az 1880-2015-ös periódusban ez volt a legmelegebb januártól szeptemberig tartó időszak: 0,12 Celsius-fokkal múlta felül a legutóbbi, 2014-es rekordot.

2015-ben eddig hét hónap volt a valaha mért legmelegebb, csak a január és az április nem döntött rekordot. A január 1880 óta a második legmelegebb, az április pedig a harmadik legmelegebb volt.

Nagyon valószínű, hogy 2015 felülmúlja 2014-et és ez lesz az eddig mért legmelegebb év. Történelmi adatok alapján ez csak akkor nem következne be, ha az év hátralévő 3 hónapjában hirtelen és váratlanul megfordulna a tendencia. Rendkívül valószínűtlen, hogy 2015 nem lesz rekordév" - fogalmaztak a hivatal kutatói.

Forrás, fotó: MTI

Kapcsolódó cikkek

Visszafordíthatatlan a felmelegedés!

Nullára kellene csökkenteni a szénkibocsátást 2100-ig

Mit tehetsz Te - heti kihívás