A fák beszélgetnek

„Csak aki ismeri a fákat, az képes védelmezni őket.” Kutatók évek óta vizsgálják a fák, az erdők rejtett világát, és felfedezéseik ámulatba ejtők. A fák segítik egymást, együttműködnek, épp ezért a magányosan álló fák védtelenebbek.

Az emberiség több mint fele már városlakó, egyre távolabb kerülve a természettől alig ismeri annak varázslatos világát, pedig a természet, a fák, az erdő nélkülözhetetlenek számunkra, és mert nem ismerjük őket, gyorsan átsiklunk "a percenként egy futballpályányi erdő tűnik el a Földről" híreken.

Ha megismered a fák titkos életét, máshogy tekintesz majd az árnyat adó, beszélgető fák nagy családjára. Csak ajánlani tudjuk egy német erdész mára világsikerré vált könyvét, amely magyarul is olvasható A fák titkos élete címmel - sokkal lenyűgözőbb és érthetőbb olvasmány, mint bármilyen tankönyv vagy a fák szerepéről vagy irtásukról szóló rövid írás.

Titkok birodalma az erdő – egyetlen élő szervezet, melynek fái beszélgetnek, éreznek és emlékeznek. Nemcsak utódaikról gondoskodnak odaadóan, hanem ápolják idős, beteg szomszédaikat.

„Az erdő talaja egy rejtett világ: tele végtelen számú kommunikációs csatornával, melyek összekötik a fákat, egyetlen élő szervezetté alakítva az erdőt. Mintha csak valami intelligenciával állnánk szemben."

"Internet" a föld alatt

A fák a földfelszín alatt egy hihetetlen szövevényes, finom, vékony gombafonal-hálózaton át kapcsolódnak egymáshoz. Ezt a sűrű, egyetlen talpalatnyi területen akár több száz kilométernyi fonalas szövetet kutatták éveken át Suzanne Simard és társai. Izotópos nyomkövetővel mérték a kommunikáció irányát, azt, hogy kik kapcsolódnak egymáshoz és mikor, milyen kémiai anyagok „jönnek-mennek" a gombaútvonalakon.

Felfedezéseik ámulatba ejtőek – ha egy fát megtámad egy rovar, akkor kémiai figyelmeztető jeleket küld a többieknek, hogy fel tudjanak készülni a védekezésre. A fák támogatják egymást a föld alatti hálózaton keresztül, kommunikációjuk mindig kétirányú. Van, hogy az egyik ad egy kis szenet a szomszédjának, a másik meg foszforral segít, ha épp az kell.

Anyafák és csemetéik

A fonalas hálózat különböző csomópontjai elsősorban az anyafák körül sűrűsödnek, ugyanis az anyafák képesek felismerni csemetéiket és sokféle tápanyaggal (víz, szén, nitrogén, foszfor stb.) látják el őket – a növekedés idején mindenből négyszeres mennyiségben.

Néha több száz fához is kapcsolódnak a szövevényes kommunikációs rendszeren keresztül az anyafák, és „felnevelésük" után is támogatják a csemetéket.

Amikor pedig egy anyafa megsérül vagy haldoklik, akkor „bölcsesség üzeneteket" (pl. védelemjeleket) kezd küldeni utódainak, mely növeli az adott faj túlélési esélyeit.

A fák titkos életébe enged betekintést Suzanne Simard, a British Columbia Egyetem ökológusa és Peter Wohlleben, a neves német erdész egy új tudományos kisfilmben és Wohlleben magyarul is megjelent könyvében. (A felső képre kattintva a kisfilmet meg is nézheted.)

Ismerkedjünk a fákkal, hogy védelmezni tudjuk őket.

Kapcsolódó cikkek

Évi 15 milliárd fa tűnik el a Földről

Fákat a Földnek – 7,8 milliárdot 2020-ig

Fák nélkül nem lesz elég élelem

Egy magyar évi egy fát fogyaszt...

Az erdők világnapja

Sok pénzt hoznak a városi fák