Egy magyar évi egy fát fogyaszt…

…csak papírként, és akkor karácsonyfáinkkal, bútorainkkal, egyéb használati tárgyainkkal, az építkezések, élelemtermelés miatt kivágott fák ránk eső hányadával, kerítésekkel, gerendákkal… még nem is számoltunk. Közel 1 millió tonna papír kerül csak hazánkban évente a szemétbe.

Különösen karácsony táján terheli a kukákat rengeteg csomagolási hulladék, az éves mennyiség közel negyede ekkor keletkezik. Az év fennmaradó 364 napjára jutó születésnap, névnap, ballagás, házassági évforduló és a többi, nem kevésbé jeles alkalom díszpapírja nincs beleszámolva ebbe a mennyiségbe.

Magyarországon fejenként 225 kg hulladékot termeltünk 2015-ben, ennek 13,4%-a papírhulladék, ez főként újságpapír, kartondobozok, csomagolópapírok, irodai, iskolai papírhulladék, szórólapok és reklámkiadványok, papírpohár és italoskarton (ez utóbbiból családonként átlag évi 120 db).

Ráadásul a hulladék szelektív gyűjtésével is hadilábon állunk – bár a felmérések szerint a lakosság 80-90%-a állítja azt, hogy szelektíven szemetel, a tény az, hogy a lakossági hulladéknak mindössze 10%-a, kb. 203 ezer tonna hulladék került a szelektív gyűjtőkbe a KSH szerint. (Az EU szelektív átlaga 48%.)

Márpedig a papírnak nagy az ökológiai lábnyoma – előállításához rengeteg vízre és energiára van szükség, a világ energiafelhasználásának 4%-a fogy papírgyártásra. Mindemellett egyetlen tonna papír előállításához legalább 2-3,5 tonna (kb. 10 darab) fát kell elpusztítani.

csomagolj másképp - Ajándék a természetnek

Ha papír kerül a kezünk ügyébe, mielőtt használjuk, csomagolásként megvesszük, vagy épp kidobnánk, gondoljunk a fákra – a fák védenek minket, megkötik a légkört melegítő szenet, fák nélkül nem lesz élelem.

Ne csomagoljuk ajándékainkat díszpapírba csupán azért, hogy azok néhány percig gyönyörűen pompázzanak – majd a papírok egyetlen mozdulattal a szemetesbe kerüljenek.

Csomagoljunk kreatívan – létezik olyan megoldás, amiért nem kell fák ezreit kivágni, rengeteg vizet, energiát elhasználni. A meglepetés ettől még lehet meglepetés, csak rajtunk áll, hogyan csomagoljuk.

• Hajtogathatunk különböző méretű textilekből csomagolást az origamihoz hasonlóan. Ha szétbontjuk, ugyanabból az alapanyagból bármikor újat és más formájút készíthetünk.

• Tegyük a család minden ajándékát egy nagy papírzacskóba. A zsákba macskából egyesével húzzuk elő a névre szóló sk. kártyával jelölt tárgyakat.

• Használható vagy kinőtt, sérült ruhadarabokba is csomagolhatunk – sálba, sapkába, zokniba, a szakadt farmerről levágott zsebbe vagy régi csipkébe, tüllbe.

• Stílusosan bugyolálhatjuk újságokba meglepetéseinket. Ha régi újságok ünnepi számaiból hajtogatunk formás csomagolást, értékes és érdekes kordokumentumokkal is meglephetjük szeretteinket.

• Régi, már nem használt kofferbe, kisebb táskába is elrejthetjük az ajándékot. Különösen ha egy hétvégi kirándulás szállásfoglalását ajándékozzuk.

• Ehető, sk. főzőtt ajándékot szép formájú üvegbe töltve elég egy textilszalaggal vagy fűszerrel díszítve a fa alá tenni.

• Nemcsak élelmiszert csomagolhatunk üvegbe, hanem bármilyen kisméretű ajándékot. Egy fém díszdoboz is jobb csomagoló, mint a papír, mivel azt majd hosszú ideig használhatjuk tárolásra.

• Ha díszes papírba csomagolt ajándékot kapunk, azt mindig úgy bontsuk ki, hogy papírja többször felhasználható legyen és így tovább... Csak kreatívan.

• Talán a legjobb papírmentes ajándék, ha tárgyak helyett élményt, együtt töltött időt adunk! Ünnepeljünk zölden - akár harmadáron.

Ha sokan döntünk így, erdőnyi fát és rengeteg vizet menthetünk meg. Ajándékozzuk meg a természetet is azzal, hogy nem használunk csomagolópapírt.

Forrás: KSH/FNA

Kapcsolódó cikkek

Évi 15 milliárd fa tűnik el a Földről

Mit tehetsz Te? – ünnepelj zölden

Zöldítés harmadáron

Advent legyen újra a régi

Fák nélkül nem lesz élelem

Fákat a Földnek - 7,8 milliárdot 2020-ig

Túlhasználat