Csak 15 g, mégis naponta tonnányi kerül a szemétbe

Évente közel 900 millió darab sörös, üdítős aludoboz kerül forgalomba Magyarországon, és ennek felét, mintegy 450 millió aludobozt nem hasznosítunk újra. Ez környezeti és gazdasági szempontból egyaránt óriási pazarlás, hiszen az alumínium minőségromlás nélkül szinte 100%-ban és végtelenszer újrahasznosítható.

Mindössze 15 g a súlya, ami önmagában jelentéktelen, de ha a milliószorosát vesszük – annyit, amennyit nap mint nap használunk el szerte a világon –, az már 15 tonna alumínium naponta. Az alumínium az egyik legdrágább, de legsokoldalúbb csomagolóanyag. Egyszer használni vétek!

Nagy érték az aludoboz - mégsem gyűjtjük vissza mindet szelektíven. Pedig milyen egyszerű környezetvédő lehetőség! Ha már aludobozos italt veszünk, ha kiürült, dobjuk a szelektívbe. Sokat nyernénk ezzel a dobással - kevesebb nyersanyag fogyna, kevesebb természetpusztító bánya lenne, kevesebb éghajlatmelegítő olaj égne el, kevesebb veszélyes vörösiszap-tároló lenne...

Visszagyűjtésre választhatjuk az üzletekbe telepített közel 200 aludoboz visszaváltó automata egyikét - évente csak 100 millió sörös, üdítős aludoboz gyűlik össze ezekben -, de van már házhoz menő szelektív gyűjtés is az ország legtöbb városában, vagy szelektív hulladékszigetek, de...

...nálunk csupán 30-50% az aludobozok visszagyűjtési aránya, míg a szomszédos Szlovákiában 69%, Ausztriában 70%, és Belgium 98%-os példája azt mutatja, a teljes visszagyűjtés sem lehetetlen.

Egy tonna fóliához 4 tonna bauxit és 6 tonna olaj Fogy

Az alumínium gyártása igen energiaigényes és környezetterhelő - mindenekelőtt bauxitot kell bányászni hozzá, méghozzá a kinyert alumínium négyszeresét. Közben veszélyes maró hulladék, vörösiszap, és rengeteg fluor keletkezik. Egy tonna alumíniumfólia 4 tonna bauxitból majdnem 6 tonnányi olajjal egyenértékű energia felhasználásával állítható elő.

Megéri újrahasznosítani - minőségromlás nélkül közel 100%-ban, végtelenszer újra feldolgozható, és a bauxitból készülő fémhez képest az újrahasznosított alapanyagból előállított alumíniumhoz 95%-kal kevesebb energia kell. Egyetlen aludoboz újrahasznosításával annyi energiát megtakarítunk, amennyi elegendő lenne egy laptop 3 órás működéséhez.

Az alumínium sokféleképpen felhasználható alapanyag, újrahasznosítva például újjászülethet bicikliként, lehet belőle mobil- vagy repülőgép-alkatrész, vagy 60 nap múlva italdobozként ismét az üzletek polcaira kerülhet.

200 évig nem bomlik le - egyszer használni vétek

A Föld Napja Alapítvány Mit tehetsz Te? - Legyen minden héten Föld napja kihívása és játékos formában a Dobd be magad környezeti szemléletformáló program idén is arra buzdít, hogy az aludobozok szelektív visszagyűjtésével nagyon sokat tehetünk környezetünkért.

A természetben az aludoboz kb. 200 év alatt bomlik le. A legjobb, ha csomagolásmentes italokra váltassz, mert minek a szemetes vagy a szelektív gyűjtő, ha nincs szemét.

Forrás: Hétköznapi kalauz/Dobdbemagad

Kapcsolódó cikkek

Nyomot hagyunk - szemét ügy I.

Mit tehetsz Te - heti kihívások

Minek a szemetes, ha nincs szemét

Hétfőtől már túlfogyasztunk

Az emberiség legnagyobb dilemmája