Csak 15 g, mégis naponta tonnányi kerül a szemétbe

Évente közel 900 millió darab sörös, üdítős aludoboz kerül forgalomba Magyarországon, és ennek felét, mintegy 450 millió aludobozt nem hasznosítunk újra. Ez környezeti és gazdasági szempontból egyaránt óriási pazarlás, hiszen az alumínium minőségromlás nélkül szinte 100%-ban és akárhányszor újrahasznosítható.

Mindössze 15 g a súlya, ami önmagában jelentéktelen, de ha a milliószorosát vesszük – annyit, amennyit nap mint nap használunk el szerte a világon –, az már 15 tonna alumínium naponta. Az alumínium az egyik legdrágább, de legsokoldalúbb csomagolóanyag.

Az aludobozok szelektív visszagyűjtésével nagyon sokat tehetünk környezetükért, ma már Magyarországon is. Választhatjuk az üzletekbe telepített közel 200 aludoboz visszaváltó automata egyikét - évente csak 100 millió sörös, üdítős aludoboz gyűlik össze ezekeben -, de van már házhoz menő szelektív gyűjtés is az ország legtöbb városában, vagy szelektív hulladékszigetek - mégis csak a felét gyűjtjük szelektíven. Míg nálunk csupán 30-50%, addig a szomszédos Szlovákiában 69%, Ausztriában 70% az aludobozok visszagyűjtési aránya, Belgium 98%-os példája pedig azt mutatja, a teljes visszagyűjtés sem lehetetlen.

Az alumínium gyártása igen energiaigényes és környezetterhelő - mindenekelőtt bauxitot kell bányászni hozzá, méghozzá a kinyert alumínium négyszeresét. Közben veszélyes hulladék, vörösiszap, és rengeteg fluor keletkezik. Egy tonna alumíniumfólia 4 tonna bauxitból majdnem 6 tonnányi olajjal egyenértékű energia felhasználásával állítható elő.

Megéri újrahasznosítani - minőségromlás nélkül közel 100%-ban, akárhányszor újra feldolgozható, és a bauxitból készülő fémhez képest az újrahasznosított alapanyagból előállított alumíniumhoz 95%-kal kevesebb energia kell. Egyetlen aludoboz újrahasznosításával annyi energiát megtakarítunk, amennyi elegendő lenne egy laptop 3 órás működéséhez.

Az alumínium sokféleképpen felhasználható alapanyag, újrahasznosítva például újjászülethet bicikliként, lehet belőle mobil- vagy repülőgép-alkatrész, vagy 60 nap múlva italdobozként ismét az üzletek polcaira kerülhet.

A Föld Napja Alapítvány Mit tehetsz Te? - Legyen minden héten Föld napja kihívása és a Dobd be magad környezeti szemléletformáló program játékos formában idén is felhívja a fiatalok és fiatal felnőttek figyelmét, hogy az aludobozok szelektív visszagyűjtésével nagyon sokat tehetnek környezetükért. Aki az áruházakba telepített automatáknál váltja vissza az aludobozokat, most értékes ajándékokat nyerhet.

A természetben az aludoboz kb. 200 év alatt bomlik le. A legjobb, ha csomagolásmentes italokra váltassz, mert minek a szemetes vagy a szelektív gyűjtő, ha nincs szemét.

Forrás: Hétköznapi kalauz/Dobdbemagad

Kapcsolódó cikkek

Nyomot hagyunk - szemét ügy I.

Mit tehetsz Te - heti kihívások

Minek a szemetes, ha nincs szemét

Hétfőtől már túlfogyasztunk

Az emberiség legnagyobb dilemmája