Meggyónandó bűn a környezetkárosítás

Ferenc pápa szerint aki a természetet bántalmazza, az embereket bántja. A Föld kiáltása a szegények kiáltása. A világ szegényei kevésbé felelősek a környezetkárosításért, mégis elsőként szenvedik el a klímaváltozás hatását, amely a "migrációra kényszeredettek gyötrelmes válságát" idézi elő.

A pápa a természet és a katolikusok viszonyáról beszélt szeptember 1-jén a római Szent Péter téren és a Gyakoroljunk irgalmasságot közös otthonunk iránt címmel kibocsátott üzenetében.

„Isten viruló kertet ajándékozott az embernek, aki viszont szennyezetté, romossá, kietlenné teszi a világot. Nem maradhatunk közömbösek a biológiai sokféleség, az ökológiai rendszerek pusztításával szemben, amelyet gyakran felelőtlen és egoista magatartásunk okoz" - olvasható a pápai üzenetben.

Az egyházfő üzenete szerint a természeti környezet korlátlan kizsákmányolása és pusztítása összefügg a Föld számos térségét uraló szegénységgel. Emlékeztet, hogy 2015 volt az eddigi legmelegebb év és a globális felmelegedés 2016-ban is fokozódott. Az éghajlatváltozás pedig a "migrációra kényszeredettek gyötrelmes válságát" idézi elő: a világ szegényei kevésbé felelősek a környezeti változásokért, mégis elsőként szenvedik el a klímaváltozás hatását. Az egyházfő szerint a világ fejlett, északi része "környezeti adósa" a szegényebb délnek és ezért anyagi és műszaki segítséget kell nyújtania a környezeti változások hatásainak egyensúlyozására.

Ez volt a teremtett világnak szentelt második imanap a katolikus egyházban, amit Ferenc pápa 2015-ben vezetett be. Az idei imanapon ismét teremtett világunkért virrasztott és imádkozott a pápa szeptember 1-én a Vatikánban, a római Szent Péter téren - célja a Föld lakóinak párbeszédét megújítani a szegények szenvedésének elkerüléséért és a természet pusztításának megállításáért.

A Föld kiáltása a szegények kiáltása. Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy a környezeti problémák felismerésén túl meggyónandó bűn a természet bármilyen károsítása és szükség lesz életmódunk megváltoztatására.

Ferenc pápa már tavaly ökológiai megtérésre szólított föl a Föld megmentése érdekében. Az emberiségre végzetes veszélyt jelentő éghajlatváltozás csak egyéni lemondással és felelősségvállalással állítható meg - áll a 2015. decemberi párizsi klímakonferencia előtt a teremtett világ védelméről Áldott légy (Laudato si') kezdettel kibocsátott pápai enciklikában.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te? – heti kihívások

Augusztus 8-tól már túlfogyasztunk

Forró évünk lesz

Nemnövekedés – meghívó mindenkinek

1000 éve példa nélküli a Föld melegedésének mai üteme