Az EU már felélte forrásait

Ha mindenki úgy élne, mint az európaiak, a Föld éves tartalékai már május 10-én kimerülnének - derül ki az EU fogyasztásának idei felméréséből. Mától már a jövő forrásait éli föl az unió.

Míg globálisan augusztus 1-ig tartottak ki 2018-ban a Föld megújulni képes éves természeti forrásai, az EU mindezt idén ennél közel 3 hónappal előbb felélte – tette közzé a WWF és a Global Footprint Network közös felmérésük összefoglalóját.

Pedig a világ lakosságának csak a 7%-a él az EU-ban, a Föld biokapacitásának viszont 20%-át használja fel.

Ha a világon mindenki úgy élne, mint egy EU-s állampolgár, akkor május 10-re az emberiség már felélte volna a Föld megújulni képes éves forrásait, és ehhez 2,8 Földre lenne szükségünk.

Föld csak egy van

Ha az EU-tagállamokat egy országnak vesszük, akkor a 3. legnagyobb lábnyomú ország lenne az Egyesült Államok és Kína mögött.

Az emberiség messze túllépi azt a mértéket, ami még fenntartható a Föld számára, és ez nem csak felelőtlenség, hanem veszélyes összeomláshoz vezet. Nagy árat fizetünk a túlfogyasztásért: a szélsőséges időjárási jelenségek 1980 óta 450 milliárd euróba kerültek az európai gazdaságnak, a levegőszennyezés pedig minden évben 430 000 korai halálozást eredményez Európában.

Nemcsak a fejlett országok, a Föld népessége is túlfogyaszt. A globális átlagfogyasztás szerint úgy élünk, mintha 1,7 Földünk lenne. Föld csak egy van.

Magyarország is a nagy lábon élők közé tartozik, mi is jóval túllépjük az ideális fogyasztási szintet – ha az egész világ úgy élne, mint mi, akkor több mint 2 Földre lenne szükségünk.

Nagy lesz az ára

Túlfogyasztásunk miatt a világ átlaghőmérséklete már 1°C-kal megemelkedett, ennek hatása pedig már Európában is érzékelhető. A klímaváltozás óriási terhet ró az ökoszisztémákra, a biológiai sokféleségre, az elmúlt 40 évben a vadon élő fajok populációinak állománya átlagosan 60%-kal csökkent. A légkört melegítő kibocsátásunk, népességünk és fogyasztásunk viszont nem csökken. Agyonnyomjuk a vadvilágot.

„Életmódunk hatással van a bolygóra. Nem lehet kétségünk afelől, hogy változtatnunk kell. Erre globális és helyi szinten egyaránt szükség van. Ha ma cselekszünk, akkor még visszafordíthatjuk a negatív folyamatokat, és talán van esélyünk, hogy a tiszta levegő, ivóvíz, élelmiszerek és mindaz, amit a természet nyújt, gyermekeink számára is elérhetők legyenek" – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Forrás: WWF/FNA

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te – heti kihívások

Túlléptük a világátlagot – túlfogyasztásban

Feléljük a Föld forrásait – vészesen túlfogyasztunk

Már a jövőnket éljük föl

Agyonnyomjuk a vadvilágot

Veszélyben a sokféleség

A forrónál is van forróbb: a következő 5 év