Hagyd pihenni a kocsit!

Egyre több és egyre öregebb autóval egyre többet autózunk. Ideje lenne kiszállni, gyalogolni, rollerezni, bringázni, villamosra, vonatra, buszra szállni – egészségünknek és a környezetnek is jót tenne. Hagyd pihenni a kocsit!

A személyautók száma közel 30%-kal nőtt az utóbbi tíz évben, 2010 és 2020 között, és számuk csaknem
4 millióra emelkedett. A személyautók átlagéletkora pedig 24%-kal nőtt – 2020-ra elérte a 14,7 évet.

Ezzel párhuzamosan az üzemanyag-fogyasztás is folyamatosan nőtt évente átlag 5%-kal, amit a járványkorlátozások 2020-ban mérsékeltek, növekedés helyett 7,8%-kal kevesebb üzemanyagot pöfékeltünk el, mint 2019-ben, és ezen belül is 6,9%-kal kevesebb benzint, ám még így is rengeteg, 3,61 milliárd liter üzemanyag fogyott Magyarországon. És ez a fogyasztás átlagosan 5,4%-kal nőtt 2021-ben, a járványkorlátozások mérséklése, majd feloldása következtében (frissítés 2022. április).

A kipufogógázok légszennyezése, a közlekedés porszennyezése és zajszennyezése súlyosan veszélyezteti egészségünket, és az autózás a légkört is melegíti – egyetlen liter benzin vagy dízel üzemanyag elégetése átlag 2,5 kg-mal növeli szénlábnyomunkat.

Használd a lábad - többet látsz, jobban jársz

A rendszeres bringázás, a kerékpáros munkába járás csökkenti a rák és a szívbetegségek kockázatát, ez utóbbi kialakulásának esélyét a rendszeres gyaloglás is csökkenti, és a kerékpározást és a tömegközlekedést kombináló ingázóknál is kimutathatók voltak az egészségügyi előnyök.

A rendszeres kerékpározás 41%-kal csökkentette a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázatát, 45%-kal a rákos megbetegedés és 46%-kal a szívbetegségek előfordulását egy átfogó kutatás szerint.

A kerékpározók átlagosan hetente 48 kilométert tekertek, és minél többet kerékpároztak, annál nagyobb volt a bringázás pozitív egészségügyi hatása, ahogy a gyaloglás pozitív hatása elsősorban azoknál mutatkozott, akik legalább heti 15,5 km-t gyalogoltak.

Hetente legalább 3-szor mondj le az autóról, szervezd úgy a napod, hogy gyalog, rollerrel, bringával vagy tömegközlekedéssel érd el úti céljaidat. Bringázni, gyalogolni menő. Használd a lábad. Többet látsz, jobban jársz.

Forrás: greenfo.hu/MÁSZ/hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

Zajszennyezés elleni világnap 

Magyarország Kínát is megelőzte – légszennyezésben 

Ingyenes a vonatozás – forgalmival egy napig

Riasztó hőségrekordok - a legmelegebb évtizeden túl

Mit tehetsz még