Műpalackos italok nélkül is van élet – nálunk mától

„Mától ne vegyünk semmilyen műanyag palackos üdítőt, meg vizet se” – kiáltott fel a gyerek egy mai újsághír hallatán. A hír szerint idén is a Coca-Cola vezeti műpalackjaival a világ legnagyobb szemetelőinek szégyenlistáját – egymaga annyi szemetet termel, mint az utána következő három vállalat együttesen. Ezen már az újrahasznosítás sem segít.

Úgy tűnik, hiába várunk a visszaváltható és többször használható csomagolások terjedését ösztönző adókedvezmények bevezetésére vagy a gyártók környezetet védő önkorlátozására – nő a műanyag gyártás és a szemét mennyisége világszerte! Egymillió fogy percenként!

A Beak Free from Plastic mozgalom 72 000 önkéntese gyűjtött szemetet idén is szeptember 21-én világszerte mind a hat kontinensen, majd a szemetet típusok szerint szétválogatták, és mintegy 8000 márkát azonosítottak.

A Coca-Cola brand messze a legnagyobb arányban volt megtalálható a műanyagszemét között, utána következik a Nestle, a PepsiCo, a Mondelez International (ők gyártják a Milka, Belvita és Oreo termékeket), majd az Unilever, a Mars, a P&G, a Colgate-Palmolive, a Phillip Morris és a Perfetti Van Melle következett (ők gyártják pl. a Mentost vagy a Chupa Chupsot); a műanyagszemét több mint felén már nem lehetett megállapítani, pontosan kitől származik.

Látszatmegoldások új üzleti modell helyett

A Coca-Cola szemetelésben leginkább Európában és Afrikában vezet jelentősen, Ázsiában és Dél-Amerikában pedig a második hely az övék. Az évente több mint 100 milliárd műpalackot termelő vállalat már 2017-ben azt ígérte, hogy a palackok 50%-a újrahasznosított műanyagból készül majd, és arra kérték a fogyasztókat, hogy dobják a szelektív gyűjtőkbe a kiürülteket.

Ám az újrahasznosítás egyáltalán nem oldja meg a problémát – messze nem tud lépést tartani a műanyag palackok gyártásának évről évre növekvő mennyiségével. A műanyag kiváltása részben papírral, részben bio, azaz lebomló műanyaggal szintén csak látszatmegoldás, mert a gyártók ezzel továbbra is csak a szemetelés kultúráját támogatják, amely mára ahhoz vezetett, hogy teleszórtuk műanyaggal a Földet. Ha így folytatjuk, 2050-re több lesz a műanyag vizeinkben, mint a hal. 

Megéri váltani – több marad a pénztárcánkban is

Egy fecske nem csinál nyarat, mondhatnád, de 7,7 milliárdan vagyunk, és ha csak az 1%-a mond nemet a műpalackra, már 77 millióval kevesebb műpalack fogy, és remélhetően egyre többen látják be, hogy muszáj nyomást gyakorolni gyártókra, döntéshozókra – mert mára elég nyilvánvalóvá vált, hogy e nélkül érdemben nem változik a kínálat, nem váltanak többször használható, visszaváltható csomagolásra.

Döntöttünk hát. Műpalackos italok, ásványvíz nélkül is van élet – nálunk mától. Szörpből készítünk üdítőt, meg frissen facsart gyümölcs- és zöldségkoktélokat iszunk, ha már unjuk a jó minőségű házi víztisztítón átszűrt csapvizet. (Számolj utána – a meg nem vett műpalackos italok árából gyorsan összejön egy drágább víztisztítóra való!) A szemetünk is kevesebb lesz!

Tavasztól meg házi szörpöket (bodzát, meggyet, epret, citromfüvet, mentát stb.) teszünk el, hogy jövőre ne kelljen üvegpalackost venni a boltban, mert sajnos a palackját nem váltják vissza, és csak remélhetjük, hogy újra üveg lesz belőle, ha a szelektívbe dobjuk. Csatlakozol?

Forrás: FNA/greenfo.hu/Guardian

Kapcsolódó cikkek

10 sokkoló tény a műanyagról

Egyszer se vedd, ne fogadd el

Végleg betiltva, de jobb lesz élni nélküle

Élj műanyag nélkül – könnyebb, mint hinnéd I.-III.

Nem mindegy, miből eszünk, iszunk

Kínának már nem kell a szemetünk

Műanyag: a tengerek réme – film

29 kg műanyag volt a cet gyomrában

Műanyagban úszunk az óceánok világnapján

Júliusi világkihívás – Élj műanyag nélkül!

Mit tehetsz még – heti kihívások