29 kg műanyag volt a cet gyomrában

Hihetetlen mennyiségű műanyag – évente 8 millió tonna – kerül az óceánok vizébe. Nem csoda, hogy akár 30 kilogrammot is lenyelhet ebből egy hatalmas állat, de bőséggel jut műanyag a madarak, halak, teknősök és rákok szervezetébe is - no meg az emberébe.

29 kg műanyagot találtak annak az ámbráscetnek a gyomrában, amelyet februárban sodort partra a víz a dél-spanyolországi Murciában.

A 10 méteres fiatal hím boncolásakor műanyag zacskók, kötelek, hálódarabok és még egy marmonkanna is előkerült az állatból. A tetemről és a gyomrából kiszedett szemétről készített felkavaró fotókat a környezetvédők Twitteren is megosztották.

Az állat azért pusztult el, mert nem tudott megszabadulni a rengeteg lenyelt műanyagtól, ami bélelzáródást és végül fertőzést okozott emésztőrendszerében.

Az ámbráscet táplálékát – tintahalakat, rákokat, lábasfejűeket – általában 1000 m mélyre merülve szerzi be, és ha ott nem műanyagot nyelne, akár 80 évig is élhetne.

A murciai önkormányzat az elpusztult tengeri emlős esetét bemutató környezeti kampánnyal hívja fel a figyelmet arra, miért is jelent hatalmas problémát az óceánokba ömlő óriási mennyiségű műanyaghulladék.

A műanyag nem csak a tengerek réme - alig 70 éve használjuk tömegesen, és még minden egyes darab létezik valahol, velünk van, mert csak több száz év múlva bomlik mikroméretű darabokra, és végül kerül vissza tányérunkra.

Forrás: Independent

Kapcsolódó cikkek

Élj műanyag nélkül – könnyebb, mint hinnéd

10 sokkoló tény a műanyagról

Egyszer se vedd, ne fogadd el 

Kínának már nem kell a szemetünk

Műanyag: a tengerek réme – film

Műanyag bolygó – film 

Mit tehetsz még – heti kihívások