Túlfogyasztás napja: figyelj oda kicsit, légy kreatív

Jelenlegi életmódunk fenntartásához 1,6 Földre lenne szükségünk. Ha így folytatjuk, már jóval 2050 előtt 2 Földre. Föld pedig csak egy van. A tények makacs dolgok, ideje cselekedni – kis odafigyeléssel, kreativitással sokat tehetsz azért, hogy unokáink is élvezhessék a Földet, ahol élünk.

Idén kevesebb mint 8 hónap alatt több természeti erőforrást használtunk el, mint amennyit a Föld 12 hónap alatt képes fenntarthatóan nyújtani. 2015 hátralévő hónapjaiban a jövő generációktól kölcsönvett természeti forrásokat leszünk kénytelenek felhasználni. 2015-ben már augusztus 13-ra esett a túlfogyasztás napja - alig több mint 10 év alatt 2 hónappal előrébb, kora októberről augusztus elejére került. Nagy lábon élünk.

Hallottál már a túlfogyasztás napjáról?

Ez minden évben az a nap, amikortól kezdve a hiány pótlásához már a következő évi erőforrásait fogyasztja az emberiség – ezt már unokáink hitelezik, akaratuk ellenére. Ami ez után a nap után elfogy, azt a természet már nem képes a saját megújuló képessége alapján újból előállítani. A népesség-növekedés és a folyamatosan növekvő fogyasztás miatt egyre rövidebb idő alatt éljük föl éves földi készleteinket.


Az 1960-as évek elején a Föld erőforrásainak évente még csak kétharmadát használta föl az emberiség, alig 50 éve még fenntarthatóan, a Föld korlátain belül éltünk. 1992-ben azonban már október 21-ére esett a globális túlfogyasztás napja, 2014-ben pedig már augusztus 19-ére, azaz ettől a naptól kezdve a következő évi erőforrásait fogyasztotta, élte föl az emberiség. Míg 2013 és 2014 között csak 1 nappal, 2015-ben már 6 nappal előbb elfogytak az évi rendelkezésre álló természeti forrásaink.

Jelenlegi életmódunk fenntartásához 1,6 Földre lenne szükségünk. Ha így folytatjuk, már jóval 2050 előtt 2 Földre. Föld pedig csak egy van.

Rád is számítunk

Változtathatunk, tehetünk azért, hogy a Föld természeti korlátain belül éljünk. Vágjunk bele máris. Ne várjunk másokra, a szomszédra, az iskolára, a szakszervezetre vagy a döntéshozókra. Egyének, helyi közösségek, civil szerveződések, szervezetek, önkéntesség nélkül nincs előrelépés. A nemzetközi nagy szervezetek, mint például az ENSZ, a kormányok önmagukban nem képesek tenni, szükség van a civil mozgalmak, a közösségek, egyének erejére, támogatására.


Tegyünk hát, legyünk önállóak, válasszunk kihívást, akár többet is. Kis odafigyeléssel, semmi vagy csekély ráfordítással tényleg sokat tehetünk - az unásig ismert zárd el a csapot, csavard le télen a fűtést 20 fokra lehetőségeken kívül a ne fizess a csomagolásért, vagy ha már fizettél a palackért, legalább gyűjtsd szelektíven, vagy válts szelíd szerekre és hagyd pihenni a kocsit alkalmakon túl örökzöld tuják helyett ültethetsz haszonnövényeket, tarthatsz 50 km-es diétát és éheztetheted a kukát. Van mit tenni. Minden héten.

A világátlagnál nagyobb lábon élünk - Magyarország jelenlegi éves fogyasztásának fedezéséhez 2,5 Földre lenne szükségünk. Ez azt jelenti, hogy ha az egész világon mindenki a magyar fogyasztási szokások szerint élne, akkor nem lenne elég 1,6 Föld, és a globális túlfogyasztás napját már május 8-án elérnénk a WWF Magyarország szerint.

Légy kreatív

A Globális Ökolábnyom Hálózat – amely évről évre kiszámítja az ökológiai túlfogyasztás napját – idén pályázatot hirdet. Küldj egy saját alkotást – fotót, rajzot vagy válassz más művészi formát –, egy üzenetet a kormányoknak és a világ népességének, segítsd ezzel a változtatást.

Szeretnék, ha sokan látnák, mit jelent neked a Föld, ahol élünk. A legjobb alkotás díja 200 angol font, és a legjobb munkák megtekinthetők lesznek a www.overshootday.org honlapon, valamint a Do The Green Thing (DTGT) honlapján is. Nincs sok időd - a beadási határidő 2015. augusztus 7. (péntek) 11.59 perc, eredményhirdetés a túlfogyasztás napján, 2015. augusztus 13-án. A nevezési feltételeket megtalálod a DTGT ismertetőjének végén pdf formában.

Forrás: GFN/DTGT/FNA

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz – heti kihívás

Túlhasználat

Népessségrobbanás

Ökolábnyom

Vízlábnyom

Szénlábnyom