Oxfordban menő a húsmentes hétfő

Újabb oxfordi college csatlakozott a húsmentes mozgalomhoz. Igaz, ők nem hétfőn, hanem szerdánként tartanak vega napot – először 2015. január 21-én, szerdán.

Szerdától a Regent’s Park College is heti egy húsmentes napot tart Oxfordban, próbaképpen egyelőre nyolc szerdán át – erre szavazott a kezdeményezést megvitató összejövetelen a résztvevők 65,7%-a. A támogatók arányát látva Will Yates egyetemista, a javaslat előterjesztője abban bízik, hogy március közepétől töretlenül folytatódik tovább a vega szerda. A szerdát azért választották, mert az jobban illeszkedik a kollégium menzájának megszokott rendjéhez. Végül is mindegy, melyik napján a hétnek, a lényeg, hogy hetente legalább egy nap legyen húsmentes.

A Regent’s Park College első húsmentes szerdai menüjének ínycsiklandó választéka – töltött cukkini, gombás rizottó és zöldséges lasagne – még a kevésbé lelkes hallgatókat is meggyőzte arról, hogy van élet hús nélkül. A változatos finomságok hatására idővel talán mégis megszívlelik a szerdai húsmentes étrend melletti környezeti és egészségi érveket.

Az Oxfordi Egyetemen elsőként a Wadham College csatlakozott a Föld napján, 2014 áprilisában a húsmentes hétfőhöz, decemberben pedig a Quenn’s College szavazott a mozgalom mellett. A Lincoln College pedig hétfőnként már kínál zöldséges ételt is, sőt a Brasenose, a Balliol és az Oriel College is az eddig megszokottnál nagyobb súlyt fektet a húsmentes választékra.

Oxfordban egyre menőbb a húsmentes mozgalom, 2014 novemberében indult például a VeggieFogadalom kezdeményezés, amelyet 20 oxfordi college több mint 250 diákja írt alá, akik megfogadták, hogy egy hónapon át csak vegetáriánus vagy vega ételt esznek a környezet és egészségük érdekében.

Lám a Wadham College 2014 áprilisi kezdeményezése az Oxfordi Egyetem mintegy 130 intézete közül egyre többeket bátorít követésre.

Tudj meg többet a húsmentes hétfőről: www.husmenteshetfo.hu

A magyar húsmentes hétfő mozgalom támogatói: