Oxford a húsmentes hétfőre szavazott

Az oxfordi Wadham College-ban a Föld napja utáni első hétfőtől, 2014. április 28-tól kezdve minden hétfőn húsmentes lesz a menü.

A Wadham Diákszövetsége március 12-én tartott szavazást erről. A szavazáson a hallgatók 60%-a vett részt, és közülük 216-an szavaztak a húsmentes hétfőre, 145-en ellene, 21 diák pedig tartózkodott.

Az egyetemi hallgatók, a tudományos fokozat megszerzésére készülők és a vendéghallgatók többségét egyaránt tagjai között tudható Wadham Diákszövetség tevékenységének része a hallgatók támogatása, jóléte, szórakozási lehetőségei és felelősségvállalása különböző társadalmi, környezeti kérdésekben.

A szövetség már két évvel ezelőtt felhívta a hallgatók figyelmét a húsmentes hétfő mozgalomra, de akkor még az étkezés megszokott minőségéért aggódás erősebbnek bizonyult a környezeti elkötelezettségnél. A Wadham egyik hallgatója, Josh Davis azonban idén újra felvetette a kérdést, és kezdeményezte, hogy azt újra tűzzék napirendre.

Davis szerint a Wadham Diákszövetség húsmentes hétfője közvetlen környezeti hatásában nem olyan nagy jelentőségű, ám nagyszerű vitákra adott és ad lehetőséget a növényi étrend kisebb ökolábnyomáról, a vegetarianizmusról, a fenntarthatóságról. A fő érv a húsmentes hétfő mellett a húsipar jelentős környezetkárosító hatása volt, és annak tudatosítása, hogy ebben milyen változást hozhat a „vega hétfő", az étrendváltás. „Igazán hasznos tudást, tapasztalatot hozott ez a kampány" – jelentette ki Davis.

A Wadhamban eddig minden nap kétféle menüből lehetett választani, az egyik húsos vagy halas, a másik vega volt. A hallgatók többsége szinte mindig a húsost választotta, hacsak nem volt eleve vega az illető. Április végétől azonban hétfőnként minkét menü vega lesz.

„Kíváncsi voltam, hogy a Diákszövetség ma már fontos lépésnek tartja-e a húsmentes hétfőt környezeti hatásunk mérséklése érdekében" – osztotta meg kételyeit Anya Metzer, a Wadham Diákszövetségének elnöke. Reméli, hogy a vega ételek változatossága a még kétkedőket is meggyőzi arról, hogy néhány húsmentes nap egyáltalán nem jelent áldozatot.

A Wadham első húsmentes hétfőjén az egyik menü édesburgonya és spenót volt sült padlizsánnal, citrommal és mentával ízesített babbal, a másik pedig tészta, amerikai dióval, spenóttal töltött, kecskesajttal megszórt cannelloni. Mindkettőhöz kuszkusszal, csicseriborsóval dúsított paradicsomsalátát kínáltak, desszertként pedig fahéjas almás pitét.

A Wadham csak egy az Oxfordi Egyetem mintegy 130 intézete közül, amely bevezette a heti egy húsmentes napot, ám ezzel más kollégiumokat is követésre bátorít.

Tudj meg többet a húsmentes hétfőről: www.husmenteshetfo.hu

A magyar húsmentes hétfő mozgalom támogatói: