Március 23. - meteorológiai világnap

Forróbban, szárazabban, csapadékosabban. Nézz szembe a jövővel! – a 2016-os meteorológiai világnap témája is arra figyelmeztet, hogy milyen hatással van életünkre, élelmünkre az éghajlat, amely az ipari forradalom kezdete, az 1880-as évek óta egyre érzékelhetőbben változik. Ám 2021 újabb extrém időjárási anomáliákat hozott.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) 1960. óta minden év március 23-án a meteorológiai világnappal hívja fel figyelmünket a Föld időjárásának változásra, az extrém időjárási események gyakoribbá válására, a gyorsuló felmelegedésre.

A 2015-ös év kiemelkedik a globális éghajlati rekordokban" – jelentette ki Petteri Taalas, a WMO főtitkára a meteorológiai világnapon közzétett jelentésükben. "Bolygónk erős üzenetet küld a világ vezetőinek, hogy idén áprilisban ne csak aláírják a párizsi klímaegyezményt, hanem hogy világszerte lássanak is hozzá az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséhez, még mielőtt átlépjük azt a billenő pontot, ahonnan már nincs visszaút – tette hozzá Taalas.

Forróbb

2015-ben hőhullámok sújtották Európát, Észak-Afrikát és Közel-Keletet késő tavasztól a nyár végéig. Ez idő alatt számos új melegrekord született. Júliusban különösen erős hőhullámok uralták az északi Dániától a déli Marokkón át a közel-keleti Iránig ezt a hatalmas kiterjedésű területet. A hőség augusztusban és szeptemberben is kitartóan folytatódott, sőt Kelet-Európát is elérte.

Néhány példa: Spanyolországban 46,2 Celsius-fokos melegrekordot mértek májusban Valenciában és Lanzarote-ban, amely 6 fokkal volt magasabb az előző májusi rekordnál. Egyiptomban a júliusi legmagasabb rekordot, 47,6 Celsius-fokot Luxorban mérték, Dél-Afrikában 48,4 Celsius-fokkal megdőlt az addigi októberi melegrekord Vredendalban.

Szárazabb

2015-ben szárazság sújtotta Közép-Amerikát és a Karibi-térséget, Dél-Amerika északi területeit, köztük Brazíliát, Közép-Európa és Oroszország térségét, Délkelet-Ázsiát, Indonéziát és Afrika déli területeit. Észak-Amerika nyugati területein folytatódott az évek óta tartó aszály, ahol a vízellátás függ a terület hóborítottságától.

Néhány példa: Észak-Amerika nyugati területein 2015. április 1-én a vizet adó hó mennyisége mindössze 5%-a volt az ilyenkor megszokotténak. Brazília több éves aszály sújtotta észak-keleti térségében is tovább tartott a szárazság. India dél-nyugati régióiban a monszun esőzések az átlagnál jóval kevesebb csapadékot hoztak, Indonéziában pedig az aszály hozzájárult az extrém erdőtüzek pusztításához.

Nedvesebb

2015 sok csapadékkal sújtott területei közé tartoztak az USA déli államai, Mexikó, Bolívia, Dél-Brazília, Dél-Európa, valamit Pakisztán és Afganisztán térsége. Januárban heves esőzések okoztak árvizet Malawi, Zimbabwe és Mozambik területén, februárban pedig Marokkóban, Algériában és Tunéziában. 2015-ben kivételesen sok szezonális csapadék sújtotta Burkina Faso és Mali számos térségét.

Néhány példa: Januárban Malawi megtapasztalta az ország valaha volt legnagyobb árvizét, az USA-ban pedig május lett a valaha volt legcsapadékosabb hónap. Pakisztánban a monszun idején 540 mm eső esett 24 óra alatt, szemben a 336 mm-es éves országos átlaggal. December elején az indiai Chennai városban 500 mm özönvízszerű csapadék hullott le 24 óra alatt, december 5-én pedig Észak-Írországban dőlt meg a 24 órás csapadékrekord – 341,4 mm eső zúdult le Cumbriában egyetlen nap alatt.

Nézz szembe a jövővel

Úgy tűnik, a világ kormányait az éghajlatváltozás tudományos bizonyítékai mára meggyőzték arról, hogy sürgősen cselekedni kell. Újabb kutatások és beruházások támogatásával ösztönzik világszerte a kis szén-dioxid-kibocsátású technológiák és gazdaság térhódítását, különösen az energiaszektorban, de már ma is sokféle jó megoldás, technológia áll rendelkezésre, amelyek széles körű alkalmazása a társadalom minden tagjának érdeke, beleértve az egyéneket, közösségeket, civil szervezeteket, vállalkozásokat, kormányokat és az ENSZ szervezeteit.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy nélkülünk nem fog menni, és hogy némi odafigyeléssel is sokat tehetsz azért, hogy időben alkalmazkodj a ránk váró, egyre inkább elkerülhetetlennek tűnő változásokhoz.

A WMO 2016-os Meteorológiai Világnapra kiadott füzete letölthető a WMO honlapjáról.

Forrás: OMSZ/WMO

Kapcsolódó cikkek

Sokkolóan meleg volt a február

Mit tehetsz – heti kihívások

Föld napja 2016

Érdemeikért küzdenek a hüvelyesek

Éghajlatváltozás

Túlhasználat