Méltányos kereskedelem világnapja

Több mint 50 éve hívja fel a figyelmet a globális kereskedelem, a túlfogyasztás hátrányaira, a kistermelők, a környezet kizsákmányolására – minden évben május 2. szombatja a méltányos kereskedelem (fair trade) világnapja. A kevesebb több – a fair trade jó a termelőnek, a környezetnek és a fogyasztónak.

A hivatalosan 1964 óta létező nemzetközi kereskedelmi és minősítési rendszer védelmezi az emberi jogokat a társadalmi igazságosság, a környezetbarát termelés, a gazdasági biztonság előmozdításával. Fontos szerepet játszik abban, hogy jó irányba változzanak a hagyományos nemzetközi kereskedelem szabályai és gyakorlata.

Keresd a fair trade címkét az élvezeti (kávé, kakaó, tea, cukor, méz, vanília), gyümölcs (banán, narancs), textil (gyapot), virág stb. termékeken. Miért? Mert például a banán árának mindössze 4%-a jut a termelőnek, a többi a kereskedői lánc résztvevőié, főként a jelentős vevői erővel számoló, a banánt fenntarthatatlanul alacsony áron felvásárló, a túlfogyasztásban érdekelt szupermarketeké.

Jó a termelőnek

A méltányos kereskedelem megbecsülésen, átláthatóságon és nagyobb egyenlőségen alapul. Hangsúlyt helyez a hátrányos helyzetű termelő jogaira, a kereskedelmi feltételek betartására, a magasabb felvásárlási árra a kistermelői, szövetkezeti tevékenység fenntarthatósága érdekében.

A fair trade többet fizet, a kötött felvásárlási ár valóban arányban áll a termelők anyagi és munkaráfordításaival. Sőt a termékért előre fizetnek, és hosszú távú szerződésekkel segítik a termelőket, a tervezés, a beruházás, piacra jutás esélyeit, és növeli a hátrányos helyzetűek, különösen a nők esélyeit, véd a gyermekek kizsákmányolása ellen.

Sőt a kötött minimum ár fölött ún. prémium árat is fizetnek a termelőknek a független fair trade minősítő szervezetek, ha azok ezt a többletpénzt a helyi közösség jóllétére (oktatásra, orvosi és ivóvízellátásra stb.) fordítják.

Jó a környezetnek

A felvásárlói ár kialakítása során nemcsak a gazdasági és szociális körülményeket méltányolják a fair trade kereskedők, hanem az ökológiai, fenntarthatósági szempontokat is figyelembe veszik. Nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos.

Például az ipari méretű banánültetvényeken sérülékenyebb a talaj és a termény is a monokultúrás termesztés miatt, ezért évről évre több rovarirtó- és gombaölőszert használnak, beleértve a banánok csomagolás előtti vegyszeres lemosását. A banántermesztés ma is sok kézi erőt, munkást igényel, és azok családjaikkal együtt az ültetvények barakkjaiban élnek, a rendszeres vegyszerezés nemcsak a munkásokat, hanem otthonaikat, veteményeseiket, ivóvizüket is szennyezi.

Jó a fogyasztónak

Bár többe kerül a fair trade, mint a szokásos tömegtermékek, a fogyasztók az átlagosnál jobb minőségű termékhez jutnak, és tudják, hogy mit fogyasztanak, mert visszakövethető a terjesztési lánc. Vásárlásukkal jó célokat szolgálnak – támogatják a környezetbarát és az egészségre nem káros termelési módokat, a fenntarthatóságot, és nem utolsósorban a társadalmi igazságosságot.

A globális kereskedelem piaci versenyében az „olcsó" bolti ár kizsákmányoláson alapul – az árban nem jelennek meg a termék valódi társadalmi, gazdasági és környezeti költségei. Ez a túlfogyasztásra ösztönző árpolitika a termelők kizsákmányolására, emberi jogainak megsértésére és környezetpusztításra épül.

Keresd a címkét - a kevesebb több

Csokit, kávét, teát már itthon is vásárolhatunk méltányos minősítéssel, Nyugat-Európában pedig fair trade banán, méz, vanília, fűszerek, virág, gyapot, sőt arany is kapható. A fair trade címke garantálja a megfelelést a legszigorúbb emberjogi és környezeti követelményeknek, de az olcsóbb UTZ címkés termékek vásárlásával is sokat teszel a fenntarthatóságért (ez egy kevésbé szigorú, a kávé-, kakaó és teatermelő farmereket segítő fenntarthatósági program).

Sőt, ha ritkábban és kevesebbet fogyasztasz ezekből az elsősorban élvezeti cikkekből, azzal még többet teszel, és ez esetben választhatod a termelőt és a környezetet támogató drágább fair trade árut. A kevesebb több – a méltányos kereskedelem több százmillió ember és családjaik megélhetését érinti világszerte.

Forrás: FNA/FairTrade/UTZ

Kapcsolódó cikkek

Túlfogyasztás

Jeles környezeti/egészségi/fenntarthatósági napok

Poszthumusz

Fogytán a csoki, túl sokat eszünk

Mit tehetsz még – heti kihívások

Forró évünk lesz