Fogytán a csoki, túl sokat eszünk

Csökkenő hozam, növekvő kereslet – oda az édes élet? A kínálat idén már alig tudott lépést tartani a kereslettel. A túlfogyasztás, a monokultúrás termelés kimerítette a környezetet, a termőhelyeket – aszályok és betegségek sújtják a kakaóföldeket.

70 ezer tonnával több kakaót evett a világ tavaly, mint amennyi termett. Ha így folytatjuk, a hiány 2020-ra már 1 millió, 2030-ra pedig 2 millió tonnára nő – állítja a világ egyik legnagyobb csokigyártója. Az egyre növekvő kereslet és a csökkenő termelés miatt viszont folyamatosan nő a kakaó tonnánkénti ára – az utóbbi 10 évben közel 150%-kal drágult.

Kevesebb terem

A világ kakaótermésének 70%-a Afrikából, a párás, csapadékos trópusokról származik, főként Ghána és Elefántcsontpart kakaóültetvényeiről. Ezt a régiót egyre gyakrabban sújtja aszály, csökken a csapadék, és a térségben a globális felmelegedés következtében 2050-re már 2 fokkal melegebbet jeleznek, ami egyre durvább szárazságokkal fenyeget, és egyre kevesebb termő kakaófával.

Ráadásul egy gombabetegség is tizedeli a termést, ami két éve Elefántcsontparton is megjelent – ez a gombafertőzés a brazíliai Bahia államban egy évtized alatt közel a felére csökkentette a kakaóhozamot.

Két választásunk van

Továbbra is faljuk a csokit, ami egyre drágább és egyre silányabb minőségű lesz. A gyártók már léptek is: a kakaóhoz egyre több vaníliát, növényi zsírt és mesterséges ízfokozót, a tejcsokihoz tejport adnak, miközben zsugorítják a csokik méretét. Ezek a csokik átlag 10% kakaót tartalmaznak, ezeket falva aligha számíthatunk a csokoládénak tulajdonított jótékony élettani hatásokra. Nem beszélve a fehér csokiról, amelyben egyáltalán nincs kakaó.

A másik lehetőség a kevesebbet, de minőségit. A csokoládé nem létszükséglet, élvezeti cikk. A minőségi étcsokoládé 70%-os kakaótartalomnál kezdődik – ebből egy kocka is bőven elég. Elvileg ez csak kakaómasszát, kakaóvajat és cukrot tartalmaz.

A kakaó, a csokoládé környezeti szempontból is luxuscikk, különösen ilyen mennyiségben termelve. Egy tízdekás tábla csokinak 1700 liter a vízlábnyoma, azaz ennyi vizet használnak fel egyetlen tábla csoki előállításához a kakaóbab elültetésétől a hosszú és bonyolult gyártási folyamaton át a csábító díszcsomagolásig, mire a tábla a kosarunkba kerül.

Együnk kevesebbet, édesítsük mással az életünket.