Fogy az olcsó olaj. Sokba lesz ez nekünk

Miért? Mert miből készül például a műanyag? Hát olajból. A vegyipar gyártja, adalékok hozzáadásával. A műanyag könnyű, olcsó, rugalmas, erős és tartós – naná, hogy népszerű, évről évre többet gyártunk, csak 2012-ben 288 millió tonnányit világszerte.

Csomagolunk, sokan

A műanyag praktikus csomagolóanyag – zacskók, vizes, üdítős, sörös palackok anyaga, joghurt, margarin, tejföl, mustár, majonéz, mini lekvár, méz, saláta, sajt, felvágott kapható benne… és a csomagolás szinte azonnal a kukában landol. Több milliárdan dobjuk ki minden nap. Unalomig ismert tények.

Pedig csak a naponta használt – és kidobott – műanyag zacskók 1 tonnájához 11 hordó (1 hordó=160 liter) olaj fogy. Ez kb. 10 000 nejlonszatyor, amelyeket talán ha 20 percig használunk.

Mennyi ebből a mi szatyrunk?

Ha hetente csak 6 műanyag zacskót fogyasztunk (pedig többet!), az évente 288 zacskó, ami egy életen át több mint 22 000 zacskó, azaz több mint 22 hordó olaj a szemétbe. A többi műanyag csomagolóanyagról nem is beszélve. Csak Magyarországon évente 1,5 millió palack ásványvizet vásárolunk, ez kb. 45 000 tonnányi műanyag palack. Ez csak egy ember, egy ország, és kétféle műanyag. És mennyit dob ki a Föld több mint 7 milliárd lakója? Sokba lesz ez nekünk.

Mibe kerül?

A környezetbe kerülve a műanyag rendkívül lassan (500 év) vagy egyáltalán nem bomlik le, égése során veszélyes anyagok szabadulnak fel. Egyes típusait az időjárás mikroméretű darabokra bontja, ami bekerül a táplálékláncba – megesszük, megbetegedhetünk. A folyók, tengerek, óceánok telítődnek azzal a műanyaggal, amelynek az előállításához több millió hordó olajat használtunk el.
Az olaj értékes és fogyó fosszilis energia. Nem újul meg, csak szennyez, és fűti azt a sütőt, a légkört, amelyben lassan túlmelegszünk. Csak nem vesszük észre, ahogy a béka is csak akkor próbál kiugrani a lassan forróvá melegedő vízből, amikor már túl késő…

Mit tehetünk?

Tudjuk, hogy mit és mégis... Pedig a szennyező anyagok előbb-utóbb visszajutnak hozzánk – nyilván a legcélszerűbb, ha nem szennyezünk. Tartsunk zacsiböjtöt, éljen a vászonszatyor. Igyunk olcsón csapvizet, nincs palack! Vásároljunk csomagolt helyett a kosárba mérve friss zöldséget, gyümölcsöt és mindenféle csomagolásmentes ínyencséget. Rajtad is múlik.

Hallottál már az olajcsúcsról és a népességrobbanásról?

Kapcsolódó cikkek

Nyomot hagyunk - hulladéktenger

Durva ébredés - az olaj alkonya

Műanyag: a tengerek réme

Olajcsúcs

Túlhasználat

Népességrobbanás