Nyomot hagyunk - hulladéktenger

A szemétfelhalmozódás óriási terhet ró bolygónkra – elég csak egy adat: évente átlag 8 millió tonna műanyag kerül a világ óceánjaiba. Ha minden marad a régiben, évről évre még sokkal több lesz a kezeletlen hulladék. Ne hidd, hogy nem érint.

2012 őszén már kiállítást rendeztek Zürichben a világ tengerpartjairól összegyűjtött műanyag hulladékból, és a helyzet azóta sem javult.

A világ 192 tengerparti országa 275 millió tonna műanyag szemetet termelt 2010-ben, és ebből 4,8-12,7 millió tonna került végül az óceánokba - állapították meg a Georgiai Egyetemen dolgozó Jenna Jambeck amerikai és ausztrál kutatók, akik együtt tanulmányozták az óceánokba jutó műanyag hulladékok első számú forrásait és azok éves termelését.

Az adatok alapján a kutatók 8 millió tonnára becsülték az éves átlagot, ami évről évre növekszik, és a becslések szerint idén már több mint 9 millió tonna műanyag fog kikötni az óceánokban, és 2025-ben a 2010-es érték kétszeresére kell számítani.

Egyebek közt bevásárlószatyrok, palackok, játékok, élelmiszercsomagoló-anyagok, halászhálók, cigarettaszűrők, napszemüvegek és vécéülőkék szennyezik a környezetet, és károsítják súlyosan az óceánok növény- és állatvilágát, majd felhalmozódva az emberi egészséget.

Európa a 18.

Az amerikai Science tudományos folyóiratban közölt tanulmány készítői megnevezték azt a 20 országot, amik a legtöbb műanyaghulladékot engedték az óceánokba 2010-ben. A vezető Kína, ami a globális mennyiség nagyjából 30 százalékáért felelős, majd jön Indonézia, a Fülöp-szigetek, Vietnam, Srí Lanka, Thaiföld, Egyiptom, Malajzia, Nigéria és Banglades. Az Európai Unió tengerparti országai együtt a 18., míg az Egyesült Államok a 20. helyre került.

A kutatók által kidolgozott modellek szerint egy ország népességének nagysága és hulladékkezelési rendszerének minősége nagyban meghatározza, hogy a megtermelt szemét mekkora hányada fog az óceánokba kerülni.

Forrás: MTI/Reuters

Kapcsolódó cikkek

Szennyvíztenger
Műanyag: a tengerek réme
Nyomot hagyunk... szemétügy I.
Nyomot hagyunk... szemétügy II.
Nyomot hagyunk... szemétügy III.
Frissen a szemétbe
Minek a szemetes, ha nincs szemét
Mennyit hagytál a tányérodon?
Helyben hasznosít helyit
Fogy az olcsó olaj. Sokba lesz ez nekünk