Eltűnt 420 millió madár

30 év alatt több mint 420 millióval csökkent Európában a madarak száma a The Guardienben is ismertetett új tanulmány szerint. Az Exeter Egyetem tanulmánya 25 ország több ezer egyedi vizsgálatát foglalja össze, és 144 madárfaj egyedszámának változását követi nyomon.

A madárpopuláció drasztikus csökkenése a megváltozott mezőgazdasági módszerekre, a természetes élőhelyek összezsugorodására, az emberi terjeszkedésre, a városiasodásra vezethető vissza.

Az emberi jólét nyilvánvalóan függ a természettől, a vadon élő állatoktól, épp ezért az elterjedt madarakat érintő veszteség az emberi közösségekre is rossz hatással van - mondta Richard Inger, az Exeter Egyetem munkatársa. A madarak szerepe pótolhatatlan a mezőgazdasági kártevők számának, terjedésének szabályozásában, terjesztik a magokat, fontos szereplők a táplálékláncban, és az sem elhanyagolható szempont, hogy a városi emberek szinte csak a madarak révén kerülnek kapcsolatba a vadvilággal.

A természetvédők sokat tesznek a kihalás közelébe került fajok megmentéséért, miközben az elterjedt fajok nagymérvű pusztulását elénk táró tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyakori, széles körben elterjedt madarakkal is foglalkozni kell. Az 1980 és 2009 között 144 madárfajt nyomonkövető vizsgálat szerint a veszteségek 90%-a ugyanis a 36 leggyakoribb madarat érinti, többek között a verebeket, pacsirtákat, foglyokat és seregélyeket. 30 év alatt 20%-kal csökkent az európai madárpopuláció.

Szerencsére - egyelőre - nem mindegyik faj járt rosszul. Az elterjedt fajok közül a vörösbegyek, cinkék, feketerigók, ökörszemek, barátposzáták, fitiszfüzikék száma nőtt, és néhány ritkább faj, például a hollók, héják, ölyvök, pólingok populációja is növekedett az elmúlt években, vélhetően az európai természetvédelmi tevékenységeknek köszönhetően.

Forrás: Index

Kapcsolódó cikkek

Veszélyben a sokféleség - környezeti világnap

2021 madara, fája, rovara, hala, vadvirága 

Méhek világnapja - tőlük függ élelmünk jövője 

Klímaváltozás - tömegesen pusztuló szajgák 

Agyonnyomjuk a vadvilágot 

Mit tehetsz Te - heti kihívások