Klímaváltozás – tömegesen pusztuló szajgák

Több mint 200 ezer szajga, más néven tatárantilop esett össze hirtelen és pusztult el Kazahsztánban 2015-ben. A halálos baktériumfertőzés szokatlan méretű és sebességű terjedésében közrejátszott a térség változó klímája és élőhelyük zsugorodása egy új kutatás szerint.

A 2015-ös mentőcsapat tagjaként Richard Kock, a londoni Royal Veterinary College állatorvosa elmondta, hogy a pusztulás meghaladta egy szokásos baktériumfertőzés okozta járvány méreteit. A vérmérgezést ugyanis olyan baktérium okozta, ami egyébként megtalálható az antilopok szervezetében.

Ugyanilyen tömeges állatvész volt Közép-Ázsiában 1981-ben, 1988-ban, és 2017-ben Mongóliában - ezeket is vizsgálva a kutatók úgy vélik, a környezeti tényezők változása előidézheti és gyorsíthatja a kórokozók terjedését. A több tudományág képviselőiből álló kutatócsoport statisztikai módszerekkel elemezte a 2015-ös pusztulás idejének környezeti viszonyait.

Megállapították, hogy a szokatlan meleg és nedvesség vezetett a vadpusztuláshoz, ám az további kutatást igényel, pontosan hogyan befolyásolja a szokatlan pára és meleg a járványt.

Kock a BBC-nek elmondta, korábban is sejtették, hogy a klímaváltozásnak köze volt az antilopvészhez, ám a friss kutatás az első konkrét bizonyíték az összefüggésre. A tudósok szerint nagyon valószínű, hogy az állatvész megismétlődik, mivel a térség klímája az előrejelzések szerint változóban van.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a súlyosan veszélyeztetett fajok között tartja számon a tatárantilopot, melynek tülke a hagyományos kínai gyógyászat alapanyaga, ezért az orvvadászok célpontja, ám ma már a változó klíma mellett élőhelyük zsugorodása, a bozóttüzek és a környező állattartó gazdaságokban jelentkező kórok terjedése is fenyegeti őket.

A Közép-Ázsia hatalmas füves síkságain élő szajga elterjedési területének nyugati határa a Kárpátok vonaláig ért a 17. században. Ám tömeges vadászata a kipusztulás szélére sodorta, ezért 1919-ben védelem alá helyezték, ám az azóta több mint egymillió egyedre gyarapodott állományát most újabb veszély fenyegeti.

Forrás: MTI/BBC

Kapcsolódó cikkek

Az embert is érinti az új kihalási hullám

Veszélyben a sokféleség

Eltűnt 420 millió madár

Magunk alatt a fát

Az a kritikus 6 fok - film