Kreatívan a klímaváltozásról

Magyarul is megjelent az ENSZ FAO oktatócsomagja a klímaváltozásról. A klíma változik, nekünk és a fiataloknak is változnunk kell, ebben segít kreatívan az új, az internetről ingyenesen letölthető kiadvány, amelybe annak sajtóbemutatóján bele is lapozhattunk.

Reuben Sessa, a FAO klímaváltozás és energiaügyi szakértője - aki egyben a kötet szerkesztője és a FAO ifjúsági nagykövete is - mutatta be a nagyközönségnek Budapesten az ENSZ ifjúsági oktatókönyv-sorozatának új kötetét.

„Azért készült ez a színes kiadvány, hogy a gyermekeknek és fiataloknak is el tudjuk magyarázni, milyen szerepet játszik az éghajlat bolygónk életében, és hogy mi magunk erre milyen hatással vagyunk” - mondta.

„Ennél fontosabb, hogy találhatók benne ötletek arra, hogyan változtathatnak hétköznapi szokásaikon vagy indíthatnak el változást közvetlen környezetükben egy jobb világ érdekében. A fiatalokon keresztül vezet az út egy sokkal fenntarthatóbb társadalom kialakításához.”

Az 5-18 éveseket játszva tanító, szórakoztató feladatok segítségével szülők, pedagógusok, fiatalokkal foglalkozó színházi és más szakemberek könnyedén és egyszerűen beépíthetik a klímaváltozás témáját a mindennapi teendők közé.

Az éghajlatváltozás és a fenntartható fejlődési célok rövid bevezetése után a kézikönyv négy nagy téma köré csoportosul: a klíma maga az élet, a klímaváltozás okai, hatásai, megoldások. Az utolsó fejezet pedig részvételre buzdít. Mindezeken belül különböző feladatok találhatók az egyes korosztályok igényeinek megfelelően.

A Klímaváltozás Jelvényprogram (Climate Change Challenge Badge) elérhető és ingyenesen letölthető az internetről négy nyelven: angolul, oroszul, spanyolul és most először magyarul is.

Az oktatócsomag az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az Ifjúság és az ENSZ Világszövetsége (YUNGA), valamint nemzetközi és hazai partnerek közös munkájának eredményeként jött létre.

Az oktatócsomagot a Föld Napja Alapítvány "Fenntartható Budaörsért - versenyezz a fákkal klímabarát étrenddel" programja során próbálja ki a település oktatási intézményeiben, óvodától a középiskoláig.

Forrás: FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Iroda

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te - heti kihívások

Melegszünk, de kit érdekel?

Éghajlatváltozás

Túlfogyasztás napja - augusztus 8.