Elektromágneses tér, terhelés, sugárzás

A Föld természetes elektromágneses sugárzásának erőssége, jellege változó, más a talajvizek, a hasadékok és a törésvonalak fölött. (Az ún. Hartmann-hálók metszéspontjain igen erős, azok fölött ne építkezzünk.) A mesterséges váltakozó elektromágneses terhelés az utóbbi 40 évben közel 350-szeresére nőtt, különösen a távvezetékek, lokátorok, adótornyok, átjátszóadók, transzformátorok, mobilantennák környezetében, és az elektromos készülékek napi használatakor. Lehetséges egészségkárosító hatásai (alvászavar, fejfájás, idegrendszeri és keringési panaszok, nehézlégzés, a hormonszint változása, gyerekeknél fehérvérűség) részben bizonyítottak, részben vitatottak. Bizonyítottan nőtt a gyermekkori leukémia rizikófaktora 50 Hz-nél, illetve nagyfeszültségű távvezetékek 300 m-es körzetében. A különféle sugárzások egymással és a területen ható egyéb egészségkárosító hatásokkal összeadódnak. A terhelés mértéke a forrás távolságával négyzetarányosan csökken.

Számtalanszor keresték meg tanácsadó irodánkat mobiltelefon antennák vagy bázisállomások lehetséges egészségkárosító hatásai miatt.

Az elektromágneses hullámok a mindennapok kikerülhetetlen részei, úgyszólván minden háztartási gépnek, elektromos vezetékeknek, rádiófrekvenciának van sugárzása. Svédország a világ egyetlen országa, amely elismeri funkcionális – nem szervi – károsodásként az EHS-t, azaz elektro-hiperérzékenységet. A hivatalos statisztikák szerint a lakosság 3 százaléka, mintegy 250 000 ember szenved elektro-hiperérzékenységben.