Sávoly – Tiszta fejjel

Nem hiszem, hogy kikérték a köztársasági elnök véleményét a sávolyi gyorsasági motorospályáról. Hogy miért gondolom? Sólyom László június végén megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a balatoni kiemelt üdülőkörzet területrendezési tervének elfogadásáról és a balatoni területrendezésről szóló törvény módosítását.

 

Az elnök nem értett egyet azzal, hogy a jövőben olyan területeket is korlátozás nélkül belterületbe lehetne vonni a balatoni üdülőkörzetben, ahol nincs megfelelő csatornahálózat. Az államfő azt is kifogásolta, hogy a törvény lehetővé tenné az építési engedélyek kiadását akkor is, ha hiányzik a szennyvízcsatorna-hálózat és a megfelelő kapacitású tisztítómű.

Jelenleg Sávolyon sincs csatorna. Lesz viszont akár százezer ember jövő évtől a hatszázötven lakosú település melletti szántóra tervezett pálya mentén. Ott a Kis-Balaton mellett, az M7-es 183 kilométeres lejárójánál.

Lesz ennyi embernek megfelelő szállás és vécé? Persze lesz, mert lennie kell. Sávolynak tehát jól jön a nagy fejlesztés. Mégis kétlem, hogy ezt a pályát pont itt kell megépíteni. Elképesztő forgalom sújtja azon a néhány napon a tó környékét. Százezer ember autózik, repül ide azért, hogy egy kivételes zaj- és levegőszennyezés részese legyen.

Akkor is ez a véleményem, ha Talmácsi győztesen halad át a célvonalon.

(Forrás: Népszabadság,
Ötvös Zoltán, 2008. július 31.)