Az idei július volt eddig a legmelegebb a Földön

Csaknem bizonyos, hogy 2015 megdönti a tavaly felállított melegrekordot - közölte csütörtökön az időjárás adatait 1880 óta megfigyelő amerikai Nemzeti Óceanográfiai és Légköri Hivatal, a NOAA. A Föld melegszik - a 10 legmelegebb hónap közül 9-et 2005 óta regisztráltak.

A júliusi globális középhőmérséklet 16,6 Celsius-fok volt, ami 0,81 fokkal meghaladta az 1998-ban mért eddigi csúcsot. "A Föld melegszik. Továbbra is melegedni fog. Ezt bizonyítják újra és újra az adataink" - jelentette ki Jake Couch, a hivatal klímakutatója. A NOAA megállapításai egybecsengenek az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és a japán meteorológiai szolgálat (JMA) egymástól függetlenül végzett számításaival.

Rekordok dőltek meg júliusban Európa és a Közel-Kelet egyes részein, Dél-Amerikában, Közép-Ázsiában és az Egyesült Államok nyugati részén a NOAA jelentése szerint. A mostani volt a legmelegebb július Ausztráliában is, ahol 1767 óta mérik a hőmérsékletet. A NOAA megállapította, hogy a meteorológiai adatok rögzítésének kezdete óta a 10 legmelegebb hónap közül 9-et 2005 óta regisztráltak. A 25 legmelegebb hónap közül 22 a 21. században volt. A többi hármat 1998-ban és 1997-ben figyelték meg.

A NOAA szerint az idei esztendő első hét hónapja minden idők legmelegebb - januártól júliusig tartó - időszaka volt, 14,7 fokos középhőmérséklettel, ami 0,85 Celsius-fokkal volt magasabb a 20. század átlagánál.

Couch elmondta, hogy az idei felmelegedéshez az emberi tevékenység okozta klímaváltozás mellett hozzájárult a csendes-óceáni térségben az El Niño éghajlati jelenség 2015. évi különösen erős, csaknem rekorderejű hatása - az idei El Niño olyan természeti csapásokat okozhat, amelyeknek súlyossága csak azokhoz fogható, amelyek az 1997-98-as rekordévben pusztítottak. (Az ábrán összevethető az 1997-ben és a 2015-ben egyaránt augusztus elején készült műholdfelvétel az El Niño erősségéről.)

Forrás: MTI/NOAA

Kapcsolódó cikkek

Forró évünk lesz

Túlfogyasztás napja