Elhunyt egykori alapítónk, Foltányi Zsuzsa

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata - és ha valaki, hát Foltányi Zsuzsa tényleg ezt gondolta és tett is érte egész életében. Hihetetlenül színes zöld, civil hálót szőtt, hogy a társadalom minél több rétegét és ügyét bevonja, hogy cselekvő állampolgárként részesei legyenek egy jobb, élhetőbb ország kialakításának, egy élhető világnak. Hitt a részvétel erejében.

Ebben a hitében a Föld Napja Alapítvány önkénteseiként, munkatársaiként mi is osztoztunk, és mindig minden téren számíthattunk FoZsu értő támogatására. Az 1990-ben alapított alapítvány - mint a magyarországi Föld napja jeles környezeti nap meghonosítója - ugyan 2018-ban megszűnt, de honlapja ma is él, ezt is köszönhetően egykori alapítójának és kuratóriumi elnökének, FoZsu-nak, Foltányi Zsuzsának.

Búcsúzunk Zsuzsától. A Te küzdelmed véget ért, de elvetetted a magot, amelyből szárba szökkent a tettre kész új generáció, akik tovább viszik a civil társadalom, a közösségi részvétel ügyét egy zöldebb, élhetőbb világért.

Föld Napja Alapítvány egykori önkéntesei, munkatársai

In memoriam Foltányi Zsuzsa (1956-2023)

Közel fél évszázados fáradhatatlan és sokrétű munkásságára emlékezve álljon itt a váratlan, de békés halálának hírét először közzé tevő greenfo.hu összegzése, amely reggel óta folyamatosan egészül ki egyre több szervezet búcsúzásával.

"Foltányi Zsuzsa biológus-vegyészmérnök, az Autonómia zöld programjából kinőtt Ökotárs Alapítvány első igazgatója, később stratégiai tanácsadója. Zsuzsa elnyűhetetlennek tűnő aktivista volt, aki hatvan fölött is szenvedélyesen dolgozott egy jobb, igazabb, a köz javáért tenni akaró állampolgári kezdeményezéseket alapértéknek tekintő Magyarországért."

"Az Ökotárs mellett számos más szervezet elindításának tevékeny részese, motorja volt már a nyolcvanas évek óta, többek között 1990-ben egyik alapítója volt (a 2018-ban megszűnt) Föld Napja Alapítványnak, amely nevéhez számos fontos környezeti könyv kiadása (pl. az évente megjelenő A világ helyzete kötetek) is kötődik." 

"A nyolcvanas években az Impulzus című műszaki lap újságírójaként tevékenykedett. Egy interjú mentén került kapcsolatba az ELTE Természetvédelmi Klubjával. Az ETK aktivistájaként ekkoriban a Duna mozgalomban és a bontakozó kelet-európai zöld együttműködésben is részt vett. A rendszerváltás után, felismerve az energetika alapvető hatását környezetünk állapotára, az ETK égisze alatt többedmagával létrehozta az Energia Klubot, mely mára szintén önálló és elismert szervezetté vált. Mindeközben folyóiratokat szerkesztett és számos civil szervezetnél töltött be vezető tisztséget. - az Ökotársak"

Forrás: FNA/greenfo.hu/aHang

Kapcsolódó cikkek

A Föld napja története