Változik a divat

Girbegurba zöldséget, formátlan gyümölcsöt venni menő, húst hússal enni viszont nagyon ciki lesz 2015-ben.

Úgy tűnik, egyre kevésbé menők a tökéletesen egyforma és hibátlan zöldségek és gyümölcsök. Franciaországtól Ausztráliáig terjed a „ronda jobb" mánia.

Menő Diéta

Sokat tett ezért egy francia áruházlánc – üzleteiben 30%-kal olcsóbban kínálják a friss és egészséges, ám szépséghibás zöldségeket és gyümölcsöket. Elegük lett abból, hogy a túl kicsi vagy túl nagy, kissé foltos vagy girbegurba, tökéletlen formájú ehető zöldség-gyümölcs mind megy a kukába. Sokba kerül a válogatás, a szemétszállítás.

Egyre több áruház kapcsolódik be világszerte az új zöldmozgalomba, a kukadiétába. Jelszavuk: árcsökkentéssel az élelmiszer-pazarlás ellen. Remélhetőleg hamarosan nálunk is koplaltatni kezdik a boltok a kukát, és itthon is kaphatók lesznek a szépséghibás olcsóbb finomságok. Némelyiket talán kicsit macerásabb előkészíteni, de megéri. A környezet is jól jár: kevesebbet kell termelni, és ahogy csökken a szerves szemét mennyisége, úgy kerül kevesebb éghajlatmelegítő metángáz a légkörbe.

Változik a divat Párizsban

Divatba jön a 2003-ban útjára indított egészségvédő húsmentes hétfő mozgalom is - már van olyan Michelin-csillagos étteremlánc, amely alig kínál húsos fogásokat.

A francia Alain Ducasse séfnek van a legtöbb Michelin-csillaga – a világ számos városában nyitott 25 étterme közül 21 büszkélkedhet a megkülönböztető elismeréssel. A neves séf jórészt száműzte a húst párizsi éttermének menüjéből – 2014 szeptembere óta a fogások többségét hús nélkül kínálják a Plaza Athénée étteremben.

„Fogynak a források a Földön, etikusabban és méltányosabban kell fogyasztanunk" – magyarázta döntését Ducasse. Épp ezért éttermei a húsok helyett a helyi bioterményeket részesítik előnyben, párizsi étterme például Versaille biokertjéből szerzi be a gabonaféléket és zöldségeket.

Ducasse itt nem állt meg, most a tejtermék-függőség csökkentésére bátorítja séfjeit, arra, hogy használjanak kevesebb vajat és száműzzék a tejszínt a menüből, mert számára nemcsak a természet sokszínűségének megőrzése, hanem vendégeinek egészsége is fontos.