Tekerd le a fűtést - világszerte húsmentes hétfővel

Tekerd le a fűtést, mármint a Föld fűtését, egyél kevesebb húst! Változatos húsmentes recepteket kínál a világ minden tájáról önkéntesek lelkes csapata – munkájukat Paul McCartney, a brit húsmentes hétfő mozgalom alapítója is támogatta. Írjátok meg, melyik receptek kerüljenek föl a magyar húsmentes honlapra?

A civil, azaz alulról szerveződő nemzetközi húsmentes hétfő mozgalom önkéntesei örömmel láttak hozzá a 2015. decemberi párizsi COP21 klímatárgyalásokat követően egy húsmentes e-szakácskönyv kiadásához a párizsi klímacsúcs Kevesebb hús, kisebb hőség (Less Meat = Less Heat) egyik szlogenje jegyében.

Tekerd le a fűtést, egyél kevesebb húst!

Kutatások szerint ugyanis jelentősen csökken azoknak az országoknak a szénlábnyoma, amelyek arra ösztönzik a lakosságot, hogy hetente legalább egy nap ne egyenek húst.

A recepteket a húsmentes hétfő mellett kampányolók nemzetközi csapata gyűjtötte össze és szerkesztette ezt a különleges szakácskönyvet, hogy kiderüljön, hogyan lehet rövid idő alatt egyszerűen csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását – nemcsak hasznos, hanem jó móka is a világ minden tájáról származó különféle klímabarát receptek kipróbálása.

A nemzetközi húsmentes e-szakácskönyv ötletadói és megvalósítói köszönetet mondanak minden közreműködőnek, akik a világ minden tájáról több mint 30 országból küldtek recepteket, és akik közül sokan önkéntes adománnyal is támogatták az e-szakácskönyv megjelenését.

33 recept 30 országból - a receptek mindegyike tükrözi az adott ország egyedülálló kultúráját, szokásait és konyháját. Van közöttük vegetáriánus nemzeti étel és valamilyen kedvenc húsmentes népi finomság - érdemes kipróbálni mindegyiket, hogy közben rácsodálkozhassunk, milyen egyszerű is, sőt izgalmas élmény, ha minden héten legalább egy nap húsmentes ételt főzünk.

Paul, Mary és Stella McCartney is segített

„A húsmentes hétfő mozgalom nevében örömmel tölt el bennünket, hogy bekapcsolódhattunk ennek a globális szakácskönyvnek a létrejöttébe, amely ízletes húsmentes recepteket kínál Belgiumtól Brazíliáig és Jamaicától Japánig. Jó látni, hogyan lesz egyre nagyobb a húsmentes mozgalom, hogyan fedezik fel világszerte az emberek a kedvező környezeti és egészségügyi hatásait a legalább heti egy húsmentes napnak." - Paul, Mary és Stella McCartney

Az húsmentes e-cookbook pdf formában itt elérhető, egyelőre angolul.

Forrás: Global Meatfree Monday Groups

Kapcsolódó cikkek

Miért húsmentes?

Lábnyomok

13+1 tény a világ élelmezéséről

Húsatlasz - nálunk több a marha

2016 a hüvelyesek nemzetközi éve