Elismerték - hormonkárosító a BPA

Franciaország kezdeményezésére végre hivatalosan is hormonkárosító vegyületnek számít a biszfenol-A az Európai Unióban. Civil nyomásra cumisüvegekben 2011-ben már betiltotta ezt a káros vegyületet az EU, ám a mai napig megtalálható ételtároló műanyag edényekben és számos más műanyag termékben.

Az Európai Vegyianyag-ügynökség 2017. június 16-án végre kimondta, amit tudósok és zöld szervezetek már sok éve mondanak, hogy a műanyag adalékként elterjedt biszfenol-A (BPA) károsítja az emberi hormonrendszert. Ez komoly előrelépés, mert az EU nagyon nehézkes a hormonkárosító anyagok korlátozásával, sőt a mai napig nincs elfogadott kritériumrendszer ezen anyagok azonosítására.

Franciaország javasolta a BPA besorolását hormonkárosító vegyületként. Szaporodási képességeket károsító anyagként ugyan már nyilván volt tartva, ám így most hormonkárosítóként is szerepel az EU Különös aggodalomra okot adó anyagok listáján (SVHC), amelyek használatát indokolt korlátozni.

A biszfenol-A (BPA) a polikarbonát műanyagok alapanyaga, ami sajnos könnyen kijut a termékekből és már egész kis mennyiségben is kockázatot jelent. A széles körben használt vegyület szinte kikerülhetetlen, ezt jelzi egy 2010. évi amerikai kutatás, amely során a BPA vegyület a 2500 vizsgált emberi vizeletminta 92%-ban volt kimutatható. Civil nyomásra 2011-ben a cumisüvegelben már betiltotta az EU, ám a mai napig megtalálható ételtároló műanyag edényekben és számos más műanyag termékben, sőt a boltok hőnyomott blokkjaiban is, az USA-ban pedig az összes vizsgált fogzássegítő rágókában.

A BPA-kitettséget korábbi tudományos kutatások alapján összefüggésbe hozták a rákos megbetegedésekkel (prosztata- és mellrák), cukorbetegséggel, asztmával, koraszülések és szívbetegségek kialakulásával, továbbá olyan hormonális zavarokkal, mint a korai serdülés, az elhízás, a meddőség, de születési és agyi fejlődési rendellenességekért, viselkedési zavarokért is okolták. Ha az anya BPA-szintje magasabb, akkor a gyermeknél szorongás, depresszió, agresszió, hiperaktivitás figyelhető meg a Nature cikke szerint.

Hogyan kerülhetjük el?

Segít a műanyag-kalauz. Magyarországon 2003 óta kötelező a műanyagfajták jelölése. A műanyag termék, csomagolás alján, a „körbe nyílban" egy szám látható, kiegészítő betűjelzéssel. Ezek segítik a műanyagfajta beazonosítását, és ezzel az újrahasznosítás előtt a gyűjtést, válogatást. (Az ipar számára csak az egynemű műanyag hulladék értékes.)

Általánosságban elmondható, hogy az 01, 02, 04, 05 és 06 újrahasznosítási kódszámokkal jelölt műanyagok nagy valószínűséggel nem, míg a 03-as (PVC - a biszfenol A-t itt antioxidánsként alkalmazzák a gyártás során) és 07-es (PC - polikarbonátok is) kódszámmal jelöltek tartalmaznak BPA-t. Ma már sok terméken külön jelölik, hogy BPA-t nem tartalmaz. Figyeljük a címkét.

Forrás: vegyi.blog/FNA/kozkazatos.hu

Kapcsolódó cikkek

Nem mindegy, miből eszünk, iszunk

Elpusztíthatatlan mérgek - videó

Műanyagtenger - videó