Rendkívül forró volt az ausztrál nyár

205 időjárási rekord dőlt meg az elmúlt három hónapban az extrém forró nyár miatt Ausztráliában. A kutatók szerint a klímaváltozás a felelős az egyre gyakoribb időjárási szélsőségekért, a hőségért, aszályért, viharokért, árvizekért, ami veszélyt jelent az energiabiztonságra és a mezőgazdaságra. Lehet, hogy 2017 is rendkívüli év lesz?

Ausztrália keleti partvidékén minden idők legforróbb nyara volt az idei, miközben a Nyugat-Ausztráliában pusztító esőzések percek alatt okoztak hatalmas áradásokat – áll a független Climate Council (Klímatanács) kutatóintézet által kedden közzétett jelentésben. Keleten és a középső országrészben a forróság hatalmas bozóttüzekkel járt.

Sydneyben, Brisbane-ben és Canberrában 2017 nyara volt a valaha legmelegebb, az új-dél-walesi Moree-ban 54 egymást követő napon mértek 35 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet. Adelaide-ben az idei volt a legmelegebb karácsony 41,3 Celsius-fokal. Új-Dél-Walesben a nyári átlaghőmérséklet 2,57 Celsius-fokkal magasabb volt a nyári átlagnál. Perthben 192,8 milliméter (!) csapadék hullott egyetlen zivatarban (egy év alatt hullik átlag 600 mm Magyarországon).

A szélsőséges időjárás terheket ró az ország energiaellátására - idén nyáron számos alkalommal sújtotta áramkimaradás az ország különböző részeit, amikor a hőmérséklet folyamatosan 40 Celsius-fok fölött volt. A tudósok szerint fennáll a veszélye, hogy ennél is több áramszünet lesz. A klímaváltozás az ország fő gazdasági ágazatát, a mezőgazdaságot is fenyegeti, csökkentheti a termésátlagot - hívták fel a figyelmet a kutatók.

A december 1. és február 28. között tapasztalt szélsőségességek a jövőben valószínűleg rendszeressé válnak, és nagy az esélye annak, hogy 2030-ig újabb rekordok dőlnek meg Sydneyben és más térségekben – jelentette ki Will Steffen, a jelentés vezető szerzője.

A Climate Council jelentése egy nappal azután látott napvilágot, hogy egy másik tanulmányukban ausztrál tudósok arra figyelmeztettek, a klímaváltozás maradandó károkat okozott Ausztrália állat- és növényvilágában, egyebek között megsemmisítette a Nagy-korallzátony északi és középső térségének 35%-át.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Rekordmeleg év volt 2016 – még tehetünk ellene

Mit tehetsz Te? – heti kihívások

Az emberiség legnagyobb dilemmája