Környezetbarát bútor

A környezetbarát bútor gyártása a terméktervezéssel kezdődik: úgy kell tervezni a bútort, hogy az könnyen alkatrészeire bontható legyen, minél több újrahasznosított, újrahasznosítható anyagból készüljön, ne tartalmazzon a gyártás vagy a használat során kiszabaduló káros anyagokat.

Hogyan választhatunk a sokféle bútor közül? Mitől lehet egy bútor környezetbarát? Az alábbi táblázat címszavakban összefoglalja a legfontosabb szempontokat.

Tanúsítvánnyal a környezetért: FSC bútorok. A nyersfa sok helyütt hiánycikké vált, az ár emelkedett, a rönköket messzi erdőkből kellett a feldolgozóüzemekbe szállítani. Napjainkban a fenntartható erdőgazdálkodás a kitermelés-újratelepítés egyensúlya mellett főleg a klímaváltozás, illetve a veszélyeztetett élőlények védelme miatt vált fontossá.

Fabútorok ökojelölése: 2009/894/EK sz. bizottsági határozat a fabútorok európai uniós ökocímkéjének odaítélésére vonatkozó ökológiai kritériumok megállapításáról.

Körültekintően a préselt bútorlapokkal: szakértők szerint a beltéri szerves szennyezők fő forrása a kívülről bejött szennyezés, a dohányzás, valamint az egyes épületelemek és a bútorzat. Ezek közül a leggyakrabban alkalmazott, fából ragasztott bútoralapanyagokat vettük górcső alá.