Esővíz-hasznosítás

A csapadékvíz felhasználásával a vezetékes vízfogyasztás körülbelül a felére mérsékelhető. A csapadékvíz gyűjtésének legkézenfekvőbb módja az épület teteje. Emellett az innen összegyűjtött esővíz tekinthető a legtisztábbnak. Sajnos a környezet, és levegő szennyezettsége nagymértékben elszennyezheti az összegyűjtött csapadékot.

Nagyszüleink, ahol megtehették hordóba, kádba összegyűjtötték az esővizet, és azt használták, mert szép illatos lett tőle az abban mosott ruha és selymes a lányok haja, szebben virágoztak az esővíz által öntözött a növényeik. Tették ezt annak ellenére, hogy a kutakról még ingyen hozhattak vizet és nem volt csatornadíj sem. Ők még tudták, hogy az esővíz azért jobb, mert a talajvizekhez képest lágy víz, nincs benne mész és kevesebb szappantól is felhabzik.

Az esővízgyűjtés legegyszerűbb módja az eresz alatt/mellett elhelyezett esővízgyűjtő tartály. A korszerű, esztétikus és praktikus kivitelűek tartályok ma már szinte 100%-osan újrafelhasznált polietilénből készülnek.

A tetőről összegyűjtött vizet az ereszcsatornákon át egy tárolóba vezethetjük. A tárolás módja alapvetően kétféle lehet. Vagy egy kis tóba, azaz szabad felszínű tározóba, vagy a talajszint alá elhelyezett zárt tárolótartályba gyűjthetjük az esővizet. A következőkben a tárolótartályokba való csapadékvíz-gyűjtést tárgyaljuk. Megtérülő befektetés.

Az esővíz hasznosításával akár 50%-nyi vizet is meg lehet takarítani. Akár öntözésre vagy a házba történő bevezetéssel. Ha az egyre emelkedő vízdíjakból és csatornadíjakból indulunk ki, egy teljes csapadékvíz-hasznosító berendezés beépítése 4-7 év alatt megtérül. Például öntözéskor egy melegebb nyári napon a nappal kijuttatott víz 70%-a is elpárologhat, ugyanez a mennyiség éjszaka elöntözve mindössze 10% párolgási veszteséggel jár.

Fogja fel, minden cseppje kincs – a Csalán Egyesület kiadványa az esővízgyűjtésről.

Barkácsoljunk esővízgyűjtőt! Lassan kincset fog érni az ingyen hulló víz. Kis befektetéssel és némi barkácsolással mi is gyűjthetjük. (50-51. old.)