Kondenzációs gázkazán

A kondenzációs gázkazánok az 1980-as évektől kezdtek elterjedni. Elsőként Hollandiában használták, ahol mára már csaknem az összes gázfűtési rendszert ezzel a környezetkímélő, és energiatakarékos módszerrel oldják meg.

A kondenzációs kazán a gázkazánok legmodernebb generációjába tartozik, a hagyományos kazánoknál sokkal jobb hatásfokot képesek elérni. A kondenzációs kazán mellet szóló legfontosabb érvként az energia-megtakarítás említhető.

Mi is a kondenzációs technika, milyen előnyökkel jár alkalmazása. Ezek a készülékek ugyanis különleges anyagokat, nagy pontosságú szabályozást, költségesebb technikai megoldásokat kívánnak, így áruk is magasabb a hagyományos készülékek áránál.

A kondenzációs kazánok előnye, hogy a rejtett hőt hasznosítják, még az is, hogy egy 90/70 °C-os fűtési rendszer esetében is maximálisan 75 °C-os füstgázhőmérséklet adódik, ugyanis a kondenzációs kazánok esetében a távozó füstgáz hőmérséklete minden esetben a visszatérő vízhőmérsékletnél 5 °C-kal magasabb. Egy 50/40 °C-os rendszer esetében a füstgázhőmérséklet 45 °C, mely a hagyományos kazánokéhoz képest akár 200 °C-kal kevesebb is lehet.