Testápoló kislexikon

Ismertető

Szerző: Dr. Rózsa Sándor

Kiadó: Föld Napja Alapítvány

Kiadás éve: 2001

Formátum: A/5, 160 oldal

Közös kiadás az Ökotárs Alapítvánnyal

Ki ne olvasott, hallott volna már sima, bársonyos bőrt ígérő, ráncokat eltüntető és egyéb csodákat hirdető reklámszövegeket? A kozmetikai ipar a termék árának körülbelül 15 százalékát költi hírverésre.

CsatolmányMéret
Testapolo_kislex_egesz.pdf585.28 KB

Ajánló

dr. Rózsa Sándor, a könyv szerzője az 1980-as években a kölni Albertus Magnus Egyetem tanársegédja, a német környezetvédő mozgalom aktivistája, a Chemie in Lebensmitteln társszerzője, amely a környezeti kemikáliák bemosódását tárja föl az élelmiszerekben.

Ki ne olvasott, hallott volna már sima, bársonyos bőrt ígérő, ráncokat eltüntető és egyéb csodákat hirdető reklámszövegeket? A kozmetikai ipar a termék árának körülbelül 15 százalékát költi hírverésre. Ezt természetesen a fogyasztók fizetik meg, ennyivel drágább lesz a termék.

Öntudatos ember nem ül föl a reklámnak. Csak azt vásárolja, amire igazán szüksége van. És előbb tájékozódik: valójában milyenek, mire is jók a termékek, és gondosan mérlegeli, megéri-e az árát.

A bőr az a szervünk, amely különösen jellemző ránk, tükrözi egészségünk, lényünk állapotát. Az egyénre szabott bőrápolás csak akkor sikerülhet igazán, ha mindenki saját maga készíti el a bőréhez legalkalmasabb preparátumot.

Könyvünk nemcsak a házi krémkészítéshez nyújt segítséget és recepteket, de a kozmetikai összetevők listáját is közzéteszi – egészségi értékeléssel.

 

(Részletek a könyvből): Még a leghíresebb krémek fő alkotórésze is víz. Ezt bizonyítja az is, hogy a gyári krémek dobozán föltüntetett összetétel-lista első helyén rendszerint aqua szerepel. (Az anyaglista csökkenő töménységi sorrendben tünteti fel az összetevőket.)

A krém tehát nem más, mint víz és olaj keveréke. Mivel e kettő taszítja egymást, kell némi ragasztó, ami összeköti őket: ez az emulgeátor. A krém fizikokémiailag emulzió – olyan stabil keverék, amelyben az egyik anyag apró cseppecskék formájában eloszlik a másik anyagban.

A jó krém bőrápoló segédeszköz, ám ki kell emelnünk, hogy a döntő itt is, mint más egészségi kérdésekben, az életmód, elsősorban a táplálkozás. Aki sok zsírt eszik, ne csodálkozzon, ha az a bőrén is látszik (mitesszerek, pattanások formájában)! A bőr táplálása, építése csakis a vérkeringésen keresztül lehetséges. A legjobb krém mindig a friss főzelékféle, gyümölcs, gabona. A kiegyensúlyozott táplálkozás, a különböző élelmiszerek egyensúlya, az elegendő testmozgás és a friss levegő hatására bőrünk korunknak megfelelően rugalmas, tiszta, és közérzetünk is kiváló lesz.

Tartalom

Krémezni érdemes, de nem mindegy, mivel

Hidrolipid film

Az életmód a döntő

Milyen típusú a bőrünk?

Összetétel, krémtípusok

Nappali krémek (O/V-emulziók)

Éjszakai krémek (V/O-emulziók)

Az O/V-krém száríthatja a bőrt

Fiatalít-e a krém?

Mi igaz a reklámokból?

Csomagolás, víztartalom

Miből áll a krém?

Hajsamponok és egyéb szerek

Káros anyagok a kozmetikumokban

 

Kozmetikum-összetevők listája – egészségi értékeléssel

Hogyan használjuk a listát

Jelölések, rövidítések

 

Melléklet

Keverjünk krémet házilag!

Hol szerezzük be az alapanyagokat?

Krémkészítés tartósító nélkül

A legegyszerűbb alapkrém

Speciális krémek

Alapanyagok

Olajok

Emulgeátorok

O/V-emulgeátorok

Köztes típusok

V/O-emulgeátorok

Sűrítők

Hatóanyagok

Tartósítók

Milyen bőrhöz milyen anyag?

Testápolók receptjei

Samponkeverés házilag

Milyen hajhoz milyen anyag?

Hajsamponok receptjei

Dezodor és fogpaszta receptek

Szakirodalom, honlapcímek