Vidrás történetek

Ismertető

Kiadó: Föld Napja Alapítvány

Kiadás éve: 1995

Formátum: A/5, 110 oldal

ingyenes budapesti állatkerti gyerekbelépővel!

Történetek az állatkerti vidrák életének rejtelmeiről: az állatkertek szerepe a veszélyeztetett fajok megmentésében.

 

Ajánló

Történetek az állatkerti vidrák életének rejtelmeiről: az állatkertek szerepe a veszélyeztetett fajok megmentésében.

 

Az Élet és Tudomány Online
Gera Pál: Vidrás történetek című könyvéről

Gera Pál – a Fővárosi Állat- és Növénykert állatápolója, a hazai vidravédelem vezetője, huszonegy, állatokkal kapcsolatos könyv szerzője – természetvédelemért tett erőfeszítéseit Pro Natura emlékplakettel és Ford-díjjal ismerték el, állattörténeteiért pedig megkapta a Nimród irodalmi díjat.
Gyermekkorában a vakációkat nagyszüleinél, a Csongrád megyei Tömörkényben töltötte, ahol a közeli Csaj-tavakon szép vidraállomány élt. Így a gyermek Gera Pál a halász–vidra harcról már ekkor is sokat hallhatott, amiben, persze, a vidráknak szurkolt. Egyszer, egy Csaj-tavaki kiruccanás alkalmával, egy öreg halász egy könyvet nyomott a kezébe azzal: „Ezt olvasd el, ha már ennyire szereted a vidrát!” A könyv Fekete István Lutra című regénye volt. Ettől kezdve már „saját kezdeményezésként” elolvasta Fekete István és Bársony István köteteit, ami végleg elkötelezte a természet-, a vidravédelem mellett.
Eddig megjelent huszonegy kötete közül a legutóbbi a Vidranyomon országszerte. A korábbiak: Vidrás történetek; Vidrák és emberek; Emberek és vidrák; Ciánméreg és vidravédelem; Vidrakönyv; Vidrasors. Ezek legszebb darabjai az angol Gawin Maxvell Csillogó vízgyűrűk című, világszerte ismert csodálatos vidrakönyvéhez mérhetők.

(Forrás: Élet és Tudomány Online, 2008. október)

 

Tartalom

Tartalom Miért írtam ezt a könyvet? Az európai vidráról Az első lakók Lulu már nem fél A szökevény Balin Lulu pótmama lesz Lutrát nem tudtuk megmenteni Mazsola, aki nem akart fürdeni Bea hálátlan barátnő Vetélkedés egy vak vidra kegyeiért Új élet születik Újabb remény: a szeleburdi Picur Szakadások a biológiai láncon (Utószó)