Mérlegen a Föld

Ismertető

Szerző: Al Gore

Kiadó: Föld Napja Alapítvány

Kiadás éve: 1994

Formátum: A/5, 420 oldal

Ökológia és az emberi lékek. Az USA egykori alelnökének, Al Gore-nak a gondolatai a globális környezeti válságról és annak lehetséges megoldásáról.

Ajánló

Az USA egykori alelnökének gondolatai a globális környezeti válságról és annak lehetséges megoldásáról.

„A világ megint kritikus pillanat előtt áll. A könyörtelen haladás megint áldozatokat kíván az egész világon, és megint csak bátor férfiak és asszonyok állnak a pusztulás útjában és szólítják fel a világot, hogy segítsen megállítani az inváziót. De ez alkalommal saját magunkat támadjuk és az ökológiai rendszert, amelynek magunk is részei vagyunk. Ezért most azzal kell szembenéznünk, hogy globális polgárháború tör ki azok között, akik nem hajlandók megfontolni a civilizáció könyörtelen előrenyomulásának következményeit és azok között, akik nem hajlandók néma cinkosok lenni a pusztításban. Egyre több és több lelkismeretes ember csatlakozik az ellenálláshoz, de eljött az ideje, hogy ez a harc legyen a világcivilizáció központi rendező elve. Figyelmeztetést kaptunk a ránk váró sorsról …a történelem emlékezni fog, hogyan döntöttünk”.

A Mérlegen a Föld sürgető tettrehívás, izgalmas számvetés, a civilizációnk – magunk alkotta életformánk – rabságában tudattalanul, megszokásból vergődő emberiség nevében. Dokumentumok felsorakoztatásával, személyes tapasztalatait és a tudomány eredményeit felhasználva hív a változtatásra minden ember a könyv írója.

 

A Wikipédia
a Mérlegen a Föld című könyvről

A Mérlegen a Föld című könyvet 2002-ben írta Al Gore. A könyv magyar nyelvű kiadása a Föld Napja Alapítvány gondozásában készült. Nancy Lafon Gore Hunger-nek, Al Gore nővérének ajánlotta az írását, melyet alelnöki pozíciójának idején írt a szerző. A globális felmelegedési válságról szóló könyvének magyar kiadás egy évvel az eredeti megjelenése után készült el. „A megmentés szükségességét a 24. óra utolsó perceinek megrázó dokumentumaival igazolja átpásztázva a Földet…”

A könyv későbbi kiadása után sor került 1992-ben egy konferenciára Rio de Janeiróban. A világ csaknem minden nemzetének vezetői jelentek meg az Egyesült Nemzetek Környezet és Fejlődés konferenciáján. A Plume-kiadás előszava 1992. szeptember 16-án íródott (Sioux Falls, Dél-Dakota).

Olvashatunk Roger Revelleről, aki makacs állhatatossággal meggyőzte a tudományos világot arról, hogy vegyék fel a Nemzetközi Geofizikai Év (1957–1958) programjába a légkör CO2-koncentrációjának mérését. Nagy filozófusok gondolatait idézi Al Gore: „Nekünk magunknak kell annak a változásnak lennünk, amit a világban látni akarunk”. Mahatma Gandhi

Az egykori alelnök kifejti a Hajók a sivatagban című fejezetben az Aral-tó (a világ negyedik legnagyobb tava volt) eltűnésének a folyamatát. A Csád-tóról érdekes módon nem esik szó. Szó esik ellenben a brit környezetvédő, vezető diplomatáról Sir Crispin Tickellról, aki egy 1989-ben tartott beszédében megjegyezte, hogy: „az emberek ma nagy sűrűségben élnek a világ legnagyobb folyórendszereinek alacsonyan fekvő parti területein”. A Ha kiszárad a kút című fejezetben nemcsak az ivóvízhiányról olvashatunk, hanem a tengerszint-emelkedésről (Bangladesh, India, Egyiptom, Hollandia, Gambia, Indonézia, Mozambik, Pakisztán, Szenegál, Suriname, Thaiföld, Kína, Maldív-szigetek, Vanuatu egyes részei vagy egészben mind a tenger alá kerülnek).

Tartalom

Előszó a magyar kiadáshoz
Előszó a Plume-kiadáshoz
Bevezetés

 

I. Egyensúlyvesztés
Hajók a sivatagban
Jövőnk árnyéka
Éghajlat és civilizáció. Egy kis történelem
Buddha lehelete
Ha kiszárad a kút
„Felületesen”
Az ínség csírái
A szeméttelep

 

II. Egyensúlykeresés
Ön-uralom
Öko-nómia: Igazság vagy súlyos következmények
Ember és találmánya
Diszfunkcionális civilizáció
A lélek környezetvédelme

 

III. Egyensúlyra találás
Új közös cél
Globális Marshall-terv

 

Következtetések
Köszönetnyilvánítás
Jegyzetek
Irodalomjegyzék
Források