Feladatok a XXI. századra

Ismertető

Kiadó: Föld Napja Alapítvány

Kiadás éve: 1992

Formátum: B/5, 434 oldal

Ár: 1000 Ft.

Kérjük, hogy rendelését az fna(kukac)t-online.hu címre küldje. (A könyv árával az alapítvány nonprofit tevékenységét támogatja.)

A Környezet- és Területfejlesztési Minisztériummal (KTM) közös kiadás.

Az ENSZ 1992-es Rio de Janerió-i környezetvédelmi világtalálkozójának teljes dokumentuma, melyet a Környezetvédelmi Minisztériummal közösen adott ki a Föld Napja Alapítvány 1993-ban.

Ajánló

Az ENSZ 1992-es Rio de Janerió-i környezetvédelmi világtalálkozójának teljes dokumentuma, melyet a Környezetvédelmi Minisztériummal közösen adott ki a Föld Napja Alapítvány 1993-ban.

 

Hivatkozás a Feladatok a XXI. századra című kötetre

Az ENSZ Közgyűlése 1992-re kitűzött egy új konferenciát „Környezet és Fejlődés ENSZ Konferencia” címmel, amelynek már központi gondolata lett a fenntartható fejlődés.

Rio de Janeiro (1992): A konferencián a 178 ENSZ-tagállam közül 172 vett részt, ezek közül 110 delegációt államfő vagy kormányfő vezetett, akik számára megszervezték a Föld Csúcstalálkozót, ahol Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság elnöke is beszédet tartott.

Rióban az alábbi fontosabb dokumentumokat fogadták el:
Riói Nyilatkozat, melyben általános elveket fogalmaztak meg az erőforrások hasznosításáról, a környezet védelméről, a fenntartható fejlődésről és az egyes országok együttműködésének alapelveiről.
• A Feladatok a XXI. századra (Agenda 21) c. dokumentumot, amely ajánlások és javaslatok gyűjteménye a fenntartható fejlődés megvalósítása érdekében.
• ENSZ éghajlatváltozás keretegyezményét.
• Egyezményt a biológiai sokféleségről.
• Nyilatkozatot az erdőkre vonatkozó elvekről.

Megállapodás született arról is, hogy az ENSZ keretében létrejön a Fenntartható Fejlődés Bizottság, amely figyelemmel kíséri a konferencia határozatainak és ajánlásainak végrehajtását. Magyarország a kezdetektől fogva tagja ennek a bizottságnak. A riói konferencia után Magyarországon is megalakult a nemzeti Fenntartható Fejlődés Bizottság.

Aalborg (1994): A Feladatok a XXI. századra (Agenda 21) megfogalmazása a fenntartható fejlődés megvalósítása érdekében jelentős eredménye volt a riói konferenciának. A konferencia eredményeit összefoglaló dokumentum 28. fejezete felhívja a világ politikai vezetőinek figyelmét arra, hogy kezdjenek párbeszédet országaik polgáraival egy, a helyi közösségek által elfogadható fenntartható fejlődéssel foglalkozó program, az ún. Helyi feladatok a XXI. századra (Local Agenda 21) kialakítására. Az európai városok és közösségek reagálva erre a felhívásra, létrehozták az ún. Európai kampány a fenntartható városokért és közösségekért programot. Ennek alapjait az 1994-ben Aalborgban megrendezett konferencián fektették le, megalkotva az Európai Városok Chartája a Fenntartható Fejlődésért című dokumentumot, amely Aalborg Charter néven vált közismertté.

Megjegyzés: 1996-ban rendezték meg a második Fenntartható Városok Konferenciát Lisszabonban. 1997-ben került sor a Rio+5 Konferenciára, amely a riói konferencia óta eltelt öt év eredményeit volt hivatott megvitatni.

(Forrás: Kiss Ferenc: A fenntartható fejlődés című írása)