Biogazdálkodás

Természetes anyagokra és helyi erőforrásokra alapozott mező-, erdő- és tájgazdálkodás, élelmiszer-termelés, vidékfejlesztés. Környezetkímélő, hagyományos gazdálkodási módszereket alkalmaz, hasznosítja a szerves hulladékot, energiatakarékos, korlátozza a környezetre és az egészségre veszélyes anyagok, technológiák (növényvédő szerek, műtrágya, génmódosítás) használatát. Önfenntartó, változatos gazdaság kialakítására törekszik. Ökogazdálkodásnak, ökologikus, organikus gazdálkodásnak is nevezik.

A biogazdálkodás jelentősége szerte a világon növekszik, a biotermelésbe bevont területek nagysága 2000 óta megduplázódott. 2005-ben kissé visszaesett, de azóta ismét folyamatosan nő, és 2007-ben már meghaladta a 32 millió hektárt. Ebből Európa a második legnagyobb részt képviseli Ausztrália és Óceánia után. A KSH összefoglalója a biogazdálkodásról.

Az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó, érvényben lévő Európai Uniós, valamint hazai szabályozások.