Veszíts el egy könyvet!

A Veszíts el egy könyvet! olvasást népszerűsítő játék lényege, hogy bárki elveszíthet szándékosan egy könyvet, amelybe egy-egy beragasztott cédula jelzi, hogy tulajdonosa örökre lemond a könyvről. Annak, aki megtalálja az elhagyott könyvet, nincs más dolga, mint elolvasni azt, ha érdekli, majd egy másik helyen újra elveszíteni. A játékot számos író támogatta már egy-egy dedikált könyvének szándékos elveszítésével. Az elveszített könyvek útja nyomon követhető az interneten.

Csatlakoztunk a Veszíts el egy könyvet! játékhoz – veszítsünk el környezeti könyveket is, ne csak szépirodalmat!

Az elveszített könyvek sorsát itt nyomon követheted.

Nagy könyvelhagyó hétvége 2016 - újrahasznosítás másképp

2016. március 18-tól 20-ig ismét nagy könyvelhagyó hétvége a Veszíts el egy könyvet! játék 8. születésnapján. A cél idén sem változott: legyen egy hétvége, amikor sok-sok könyvszerető ember veszíti el egyszerre egy-egy kedves könyvét, hogy azt más megtalálhassa, elolvashassa, és később újra elveszíthesse. A 8 év alatt kb. 9000 könyv lelt új olvasó(k)ra. A Föld Napja Alapítvány számos környezeti témájú könyvet "veszített el" ez idő alatt, igaz, ezeket nem regisztráltuk a játék honlapján.

Idén a Föld Napja Alapítvány mindhárom nap elhagy 2-2 könyvet. Az első napon már elveszített 2 könyvet, a Hétköznapi kalauzt és A világ helyzete 2012 egy-egy kötetét Budapesten, és regisztrálta is azokat. Aki megtalálta, jelezze a játék honlapján, illetve nekünk is küldhet egy emailt: fna(kukac)t-online.hu

Jó olvasást a magtalálóknak.

Két környezeti könyvet már elveszítettünk!

Veszíts el egy környezeti könyvet! programunk keretében 2008. szeptember 27-én próbaképpen „elveszítettük” az első két környezeti könyvet. A világ helyzete 2008 című könyvünk két példányát a szükséges kísérő levéllel együtt Sopronban, a Berzsenyi Dániel és a József Attila Gimnázium melletti, a diákok körében népszerű Internet teázóban. E tényt a játék honlapján közzétettük. Az egyik példány egy jelenleg az ELTE pszichológus szakán tanuló soproni diáklányhoz került, aki ezt telefonon jelezte nekünk, mondván, hogy el fogja olvasni, de a könyv további sorsát nem ismerjük. A másik kötet a soproni Berzsenyi Dániel Gimnázium egyik második emeleti osztálytermébe került, de erről a könyvről sem tudunk többet. Aki tud, hallott róluk, kérjük, jelezze: fna(kukac)t-online.hu

Vélemények a Veszíts el egy könyvet! játékról


HVG cikkElveszített könyv a Farkasréti temetőben

„(…) Mi volt valójában a célom azzal a kósza ötlettel, hogy csatlakozzam a Veszíts el egy könyvet! nevű jó szándékú akcióhoz – magam sem tudom. (A pokol útjai is, ugye…) A literatúra fellendítéséért tenni vágyó könyvtárosok hívták életre ezt a külföldön sem ismeretlen akciót, amelynek során könyveket, regényeket, versesköteteket veszítenek el szándékosan nyilvános helyeken, tereken, kocsmákban, megállókban, hogy a flaszterkoptatók kényére-kedvére bízzák kedves köteteiket. (…)
A kor, amely kényelmes és olcsó ajándéktárggyá silányítja a könyvet, amelyben a való élet egyes egyedül a praktikus haszna felől közelíttetik meg, mi is lehet más a gazdátlan könyv sorsa, mint egy újabb tétel az antikváriumok polcain. (…)
Vártam a vandált, aki műanyag öngyújtóval akarja megsemmisíteni, az ügyeskedőt, aki körbenéz és sietős léptekkel valóban megindul vele a körúti antikvárium felé és vártam legvégül az olvasót, akinek ismerősen cseng Szántó Judit, de legalább József Attila neve. (…)
Az eső eleredt, én pedig hosszas várakozás után fogtam és hónom alá csaptam a könyvemet. Olvasót találnom számára, sajna, nem sikerült, így Parti Nagy Lajossal én is mondhatom nyugodtan, átköltve a régi klasszikust: "sors nyiss nekem masszázsszalont".
Talán később újra próbálkozom, más városokban, ahonnan a kezdeményezés elindult. Vagy egy barátságos telefonfülkében."

(Podhorányi Zsolt, Népszava Online, 2008. 04. 11.)

CsatolmányMéret
elveszitesi_nyilatkozat.pdf17.54 KB