Húsmentes lesz a menza több berlini egyetemen

Váltanak a fiatalok. 2021 októberétől a diákok kérésére teljesen átalakítják négy berlini egyetem 34 menzájának étrendjét – szinte teljesen, 98%-ban húsmentes lesz a menü. Lesz viszont sokféle szezonális zöldséges étel - a diákok közül sokan a klíma védelmében követnek húsmentes étrendet.

2021 októberétől a diákok kérésére teljesen átalakítják négy berlini egyetem 34 menzájának étrendjét – szinte teljesen, 98%-ban húsmentes lesz a menü. A menü 68%-a vegán, 28%-a vegetáriánus, 2%-a halas fogásokból áll, és mindig csak egyféle húsos étel lesz a napi kínálatban. Lesz viszont sokféle szezonális zöldséges étel, például télen marinált cékla szezámmaggal, grillezett édesburgonya, tönkölybúza, hajdina, tésztafélék, paradicsomszósz és sajt.

Az egyetemisták közül sokan a klímavédelem érdekében követnek húsmentes étrendet, és ha azt vesszük, hogy közel 5,6 millió diák étkezett menzán 2019-ben csak a berlini egyetemeken, és mérhetően nő az igény a klímavédő, egészséges étrendre, ez már méretes ökolábnyom-csökkenéssel jár. (Az állattartásnak tetemes a szén- és vízlábnyoma.)

NÉmetországban nő az igény a klímabarát fogásokra

Németországban az egyetemi menzák és kávézók kínálatának már 30-50%-a vegetáriánus, és a kereslet évek óta növekvő, Berlinben pedig az igény mostanra elérte a kritikus tömeget. A berlini Szabadegyetemen például már 2010 óta van egy vegetáriánus és 2019 óta egy vegán étkezde – ezek nagy sikere is egyértelművé tette, hogy változik a diákok fogyasztói magatartása.

A klímavédelem egyre sürgetőbb kérdéssé válik a berlini egyetemeken. A város Humboldt Egyeteme azt tervezi, hogy 2030-ra klímasemleges lesz, a berlini Műszaki Egyetem pedig 2045-re reméli elérni ugyanezt a célt. Első lépésként mindkét egyetem több mint 300 munkatársa 2019-ben írásban vállalt kötelezettséget arra, hogy lemond a a munkával kapcsolatos rövid távú, 1000 km alatti repülőutakról.

Lassan vegára vált a világ?

Világszerte számos ország, város vezetett már be zöldséges hétfőket, többek között Lausanne, Bristol, Oslo, Barcelona, Gouda, Oxfordban már 2014 óta menő a húsmentes hétfő, Magyarországon pedig 2013 óta lehet csatlakozni a húsmentes hétfő mozgalomhoz. Hétköznapi vegára váltott már 2014-ben Graham Hill a treehugger.com alapítója is.

Jó példával járnak elöl e téren dán és német politikusok, Portugáliában pedig 2017 óta vega törvény szabályozza az éttermek kínálatát. A dietetikusok szerint is túl sok húst fogyasztunk, a kevesebb jobb lenne egészségünknek is, nemcsak a környezetnek.

Forrás: Guardian/fna

Kapcsolódó cikkek

Vega törvény Portugáliában 

Oxford a húsmentes hétfőre szavazott 

Cowspiracy – fenntarthatóság másképp - dokufilm 

Lassan vegára vált a világ? 

Hétköznapi vega

Agyonnyomjuk a vadvilágot 

Az állattartás egyre nagyobb teher a Földnek 

Mi legyen a tányérunkon? 

Mit tehetsz még – heti kihívások