Mától már a jövőnket éljük fel - augusztus 1.

Idén mindössze 212 nap alatt használtuk el a Föld egy évre elegendő erőforrásait. Mától már a jövőnket éljük föl: úgy élünk, mintha 1,7 Földünk lenne. FÖLD CSAK EGY VAN. Lassítsunk, mert már nem tud lépést tartani velünk. Jó ügyért tenni jó érzés. Mi, magyarok is túlfogyasztunk.

Hiába figyelmeztet 2003 óta évről évre a túlfogyasztás napja életmódunk fenntarthatatlanságára, csak a gazdasági válságok hoznak némi megtorpanást jövőnk minél gyorsabb felélésében.

2018-ban már augusztus 1-én átléptük bolygónk ökológiai korlátait - az emberiség annyit fogyaszt, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, ám Föld csak egy van.

A globális túlfogyasztás átlaga országonként eltérő. Ha a világ teljes lakossága úgy élne, mint a kanadaiak, akkor már március 18-án eljönne a túlfogyasztás napja, Németország szintjén élve ez a nap május 2-án, Kína szintjén pedig június 15-én lenne. Ám szerencsénkre van még néhány olyan ország, ahol kis ökológiai lábnyomon élnek, ilyen például Marokkó, Kirgizisztán, Niger vagy Albánia.

Magyarország a nagy lábon élők közé tartozik, mi is jóval túllépjük az ideális fogyasztási szintet - ha az egész világ úgy élne, mint mi, akkor már június 20-ára elfogyasztanánk az éves természeti forrásainkat, és ehhez már több mint 2 Földre lenne szükség (pontosan 2,14 Földre), és ez még csak a magyar túlfogyasztási szint.

A 70-es években kezdődött

A világ túlfogyasztása az 1970-es években kezdődött, amikor a népesség és a szükségletek növekedése nyomán a fogyasztás átlépte a fenntarthatósági szintet – a túlfogyasztás napja akkor december 29-re esett, ám 1988-ban már október 15-re. Húsz éve szeptember 30-ra használta el az emberiség a Föld éves erőforrásait, 2008-ban pedig már augusztus 15-re, majd a válság okozta némi lassulás után az utóbbi két évben ismét felgyorsult a globális fogyasztás, és a jelenlegi ütemet nézve 2019 lehet az első év, amikor már júliustól fogyasztja a bolygó tartalékait az emberiség.

Száz év alatt a Föld népessége négyszeresére, az energiafogyasztás több mint tízszeresére, a fogyasztás (a termelés, ill. a jövőbeni szemét mennyisége) hússzorosára nőtt.

Veszélyes piramisjáték

Az egyre növekvő élelemtermelés, ásványianyag-kitermelés, erdőirtás és fosszilistüzelőanyag-égetés ugyan rövid távon – és egyenlőtlen mértékben – haszonnal jár egyesek számára, ám az olyan hosszú távú következmények, mint a talajerózió, a vízhiány és az éghajlatváltozás egyre szembetűnőbbek a Global Footprint Network (GFN) nevű nemzetközi kutatószervezet szerint.

„Az országok gazdaságai jelenleg piramisjátékot űznek Földünk erőforrásaival – mondta Mathis Wackernagel, a GFN társalapítója és vezetője. – A bolygó jövőbeli erőforrásait kölcsönvéve gazdálkodunk. Ez egy ideig jól pörög, ahogy a piramisjátékok is. Ám ahogy a nemzetek, vállalatok, háztartások egyre mélyebbre és mélyebbre süllyednek az adósságban, végül össze fog omlani".

Válságról válságra kissé megtorpanunk – ez kevés lesz

A 2007–2008-as pénzügyi válság – amely az energiaszükségletek csökkenésével járt együtt – 5 nappal fogta vissza a túlfogyasztás napját. Az 1980/90-es évek gazdasági visszaesései ugyancsak enyhítettek a bolygóra nehezedő nyomáson, akárcsak az 1973-as olajválság.

Mára azonban a bolygó földterületeinek egyharmada pusztul, a trópusi erdőségek pedig egyre inkább karbonforrásokként, mintsem -elnyelőkként működnek. A kutatók egyre aggasztóbb jelenségként kezelik a szokatlan időjárást, különösen az Északi-sarkvidéken, valamint a terméshozam szempontjából kulcsfontosságú méhek, beporzók populációinak hanyatlását.

Lassítani, tenni egy jó ügyért jó érzés

A jelenlegi állapot még visszafordítható a GFN szerint, ám ehhez az egyéni szintű erőfeszítéseket hatékony politikai intézkedésekkel kellene erősíteni. Többek között:
- az élelmiszerpazarlás megfelezésével 38 napot;
- az épületek energiahatékonyságának növelésével és az ipari termelés ésszerűsítésével 21 napot;
- az autózás megfelezésével 12 napot;
- ha pedig a húsfogyasztóknak csak a fele áttérne vegetáriánus étrendre, azzal 5 napot;
- összességében pedig a felmelegedésért is felelős szén-dioxid-kibocsátás megfelezésével 3 hónapot lehetne nyerni.

Mit tehetsz még? A döntéshozók cselekvésre ösztönzésén kívül sokféle olyan döntést hozhatsz, amivel lefaraghatod túlfogyasztásodat. Bár ez a fogyasztásra épülő gazdasági rendszert nem fogja megingatni, az új tudás, a cselekvés öröme és apró eredményei boldog büszkeséggel töltenek el a lélekbúvárok felmérései szerint. És ez nem kevés.

Forrás: FNA/theguardian/globalfootprint/WWF/MTI

Kapcsolódó cikkek

Túlléptük a világátlagot – túlfogyasztásban

Mit tehetsz Te – heti kihívások

Hétfőtől már túlfogyasztunk

Túlfogyasztás napja: figyelj oda kicsit, légy kreatív

Lábnyommérők

Energiapazarlással fűtjük a légkört